„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Începutul de an şcolar la Seminarul Teologic din Huşi
Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huşi au participat luni, 9 septembrie 2019, la o slujbă de binecuvântare. Alături de PS Părinte Episcop Ignatie s-au rugat dascălii care contribuie la formarea tinerilor, autorităţile locale şi centrale.
Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat luni, 9 septembrie 2019, o slujba de binecuvântare a începutului de an şcolar (2019-2020) pentru elevii claselor de pastorală şi de filologie ale Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huşi. În cuvântul adresat cadrelor didactice şi elevilor prezenţi în Catedrala Episcopală din Huşi, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre menirea şcolii teologice de a forma caractere: „Şcoala noastră are un specific aparte. Noi trebuie să punem un accent deosebit nu numai pe transmiterea de informaţii, cât mai ales pe formarea de caractere. Elevii de la seminar şi de la filologie, în momentul în care îşi iau zborul spre universitate, trebuie să fie oameni formaţi, oameni care să aibă repere morale. Trăim într-o lume care se află în degringoladă, în care valorile sunt neglijate. Este foarte important ca, cel puţin, şcolile cu profil vocaţional, cu profil teologic, să dea societăţii oameni de caracter, oameni cu fibră morală. Avem nevoie în lumea de astăzi de caractere. Poţi să fii geniu din punct de vedere intelectual, dacă nu eşti om de caracter, nu te poţi integra într-un grup. Caracterul îl defineşte pe om! Nu este foarte simplu să formezi pe cineva! Sfântul Grigorie de Nazianz, care a iubit foarte mult şcoala, spunea că arta artelor este să îl formezi pe om”. Totodată, potrivit site-ului Episcopiei Huşilor, pornind de la îndemnul Sfântului Apostol Pavel adresat ucenicului Timotei, Ierarhul Huşilor i-a îndemnat pe elevi să îşi asume, cu toată responsabilitatea, formarea spirituală şi intelectuală: „Sfântul Pavel îi dă un îndemn tânărului Timotei: Să fie «veghetor în toate», adică să aibă o stare de trezvie, o stare de acuitate, de perspicacitate în absolut toate lucrurile. O caracteristică a vârstei tânărului este agerimea minţii, el trebuie să îşi asume această stare de veghe faţă de propria lui viaţă, faţă de propria lui formare spirituală şi intelectuală. Dascălii au responsabilitatea morală să îi facă pe tinerii din faţa lor să aibă această stare de trezvie în faţa oricărui pericol care poate să pericliteze traiectul lor intelectual. Sunteţi chemaţi să învăţaţi cu toată responsabilitatea. Să nu îi credeţi pe cei care spun că dacă învăţaţi nu aveţi parte de un viitor care să vă ajute să vă realizaţi. Citiţi cât mai mult! Nu pierdeţi vremea! Îndrăgostiţi-vă de şcoală şi de învăţătură”. La final, Preasfinţia Sa a mulţumit autorităţilor prezente, deputatului Aurel Căciulă şi primarului oraşului Huşi, Ioan Ciupilan, cadrelor didactice şi elevilor de la cele două specializări ale Seminarului Teologic din Huşi.