„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Încununare a anului dedicat mărturisitorilor din temniţele comuniste
Duminică, 17 decembrie, la Centrul de evenimente „Agora“ a avut loc concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Titlul concertului de anul acesta a fost „Naşterea din nou. Crăciunul în temniţele comuniste“, încheind şirul de evenimente din Anul comemorativ al mărturisitorilor din temniţele comuniste.
De organizarea concertului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a ocupat Colegiul „Sfântul Nicolae“, aflat sub directa îndrumare a părintelui arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor. Invitaţii evenimentului au fost: corul Mănăstirii Paltin, corul Mănăstirii Văratec, Corul bărbătesc „Mitropolit Iosif Naniescu“, corul Mănăstirii Diaconeşti, Corul academic „Byzantion“.
Concertul, ce i-a avut ca prezentatori pe Ana-Maria Ţoc şi Ionuţ Isopescu, a propus o întoarcere la Crăciunul trăit în închisorile comuniste, sărbătoare întâmpinată de către deţinuţi în frig şi sărăcie, dar cu sufletul încărcat de căldură şi bucurie insuflată de Naşterea Domnului. Invitaţii au ilustrat prin colind starea de naştere din nou a oamenilor care L-au descoperit pe Dumnezeu prin suferinţă şi răbdare. Evenimentul a cuprins, pe lângă colinde, şi momente de poezie susţinute de Evelina-Andree Irina.
La final, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură: „Am pătruns fiecare, după a sa putere, după gratiile vremurilor şi am realizat un lucru: doar credinţa i-a ajutat pe mărturisitori să supravieţuiască în condiţii deosebit de grele. Sărbătoarea Învierii Domnului şi sărbătoarea Naşterii Domnului erau cele două momente pe care le aşteptau cu nesaţ, din care se hrăneau, se adăpau, primeau lumina şi mergeau mai departe întru aşteptarea altei sfinte sărbători de Paşti, altei sărbători de Naşterea Domnului, întru nădejdea ieşirii de acolo în aşa-numita lume liberă“.
Părintele consilier Hrisostom Rădăşanu a declarat: „Tema concertului din anul acesta a fost legată de mărturia creştină şi românească pe care o întreagă generaţie de copii, tineri, maturi, bătrâni a trebuit să o ofere în anii cenuşii ai regimului comunist. Corurile invitate la concert au răspuns la această provocare într-un mod foarte creativ şi în acelaşi timp conectat la tradiţie. Sunt foarte recunoscător pentru sprijinul oferit de Ana-Maria Ţoc, regizorul acestui eveniment, şi de asemenea faţă de implicarea exemplară a voluntarilor Colegiului «Sfântul Nicolae». Îi mulţumesc domnului director Mircea Meriacri, precum şi coordonatorului de voluntari, domnul George Şalgău. Cred că această ediţie a concertului de colinde al Mitropoliei ne-a ajutat să pătrundem mai puternic şi mai adânc în taina aceasta a jertfei, fiind în acelaşi timp recunoscător faţă de lucrurile pe care le-am învăţat din această experienţă, din experienţa, practic, bună a răului, răul fiind reprezentat de comunism, iar binele de această jertfă pe care ne-au inspirat-o aceşti mărturisitori“.
„A fost un concert ca o rugă aprinsă. Ne-am bucurat şi am simţit colinda temniţei, am înţeles puterea mângâietoare a Crăciunului şi faptul că temniţa nu a biruit Crăciunul, Naşterea Mântuitorului, ca sărbătoare, naşterea din nou a omului, care a ales mărturisirea lui Hristos şi a fost înveşnicit. Anul acesta, glasurile colindătorilor noştri au vestit Naşterea şi au evocat sărbătoarea temniţei, locul în care lumina a biruit şi colindul a alinat. Colindul, singura cămară caldă între zidurile reci“, a subliniat Ana-Maria Ţoc, organizator al evenimentului.
În pregătirea acestui eveniment un rol deosebit de important l-a avut implicarea voluntarilor Colegiului „Sfântul Nicolae“, după cum ne-a declarat George-Antonie Şalgău: „A devenit o tradiţie ca membrii colegiului să organizeze concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Cu fiecare an suntem mai entuziasmaţi atunci când vorbim despre acest concert. Echipa de voluntari pe care am coordonat-o anul acesta a fost de excepţie şi aş vrea să le mulţumesc pentru munca depusă şi pentru orele pe care le-au oferit pentru ca cei prezenţi în sală să simtă bucuria Naşterii Mântuitorului“.
În încheiere, reproducem câteva versuri din colindul „Daţi drumul la Cer!“, autor Ovidiu Vasilescu: „Aburul din pâinea pe care-o visăm,/ Care ne-ncălzeşte când toţi o gustăm./ Pâinea sfântă-n care, Doamne, Tu te frângi,/ Şi agheasma-n care lacrimile-Ţi plângi./ Un amnar s-aducă dintr-o stea mai mare,/ Să ne încălzească lanţuri la picioare. /Şi din scutecelu-n care-ai stat legat/ Să ne-aducă, Doamne, bundă de iernat“. (Larisa Elena Alui-Gheorghe, referent al Colegiului „Sfântul Nicolae“ din Iaşi)