„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Îndemn al IPS Mitropolit Teofan, pentru implicarea în activităţile Centenarului Marii Uniri
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iaşi a început pe 2 octombrie anul universitar, cu o festivitate desfăşurată în Aula Magna. La deschiderea anului universitar au participat, pe lângă conducerea Universităţii, reprezentanţi ai diferitelor instituţii publice centrale şi locale, numeroşi studenţi şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Alături de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la festivitatea de deschidere au fost prezenţi Excelenţa Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelenţa Sa Gerhard Reiweger, ambasadorul Austriei în România, prof. Liviu Marian Pop, ministru al Educaţiei Naţionale, şi prof. univ. dr. Tudorel Toader - ministru al Justiţiei şi rector ales al universităţii. Ceremonia a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu“ şi a fost deschisă de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite UAIC.
Prof. Mihaela Onofrei a subliniat importanţa rolului din ce în ce mai mare pe care îl are învăţământul superior - în general - şi UAIC - în special - în comunitate: „Universitatea noastră dobândeşte un rol social uriaş, prin asigurarea excelenţei în educaţie şi cercetare, prin încurajarea tinerilor să nu renunţe atunci când este greu, prin încrederea că vor termina şcoala, că vor face o carieră, că le putem asigura condiţii decente şi sigure de studiu, că suntem capabili să facem investiţii importante şi să avem grijă de patrimoniul constituit în peste un secol şi jumătate“. Ordonatorul de credite a continuat aducând în discuţie rolul bunei guvernanţe în sistemul public şi importanţa unui sistem de valori care pune în prim-plan studenţii, şi nu „birourile“. Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei a încheiat discursul făcând referire la creşterea rolului universităţii în comunitate, promovarea eticii, grija pentru dezvoltarea personală a studenţilor, creşterea şi dezvoltarea relaţiilor internaţionale.
Au urmat discursurile ambasadorilor Statelor Unite ale Americii şi Austriei la Bucureşti şi cuvântul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, după care s-a adresat celor prezenţi ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, care a pus accentul, în discursul său, pe nevoia de acces egal la educaţie, în special pentru copiii aflaţi în situaţii dezavantajate. Ministerul Educaţiei i-a îndemnat pe tineri ca, după ce încheie facultatea să se dedice acestui obiectiv, de a asigura o egalitate de şanse şi învăţământ de calitate pentru fiecare copil. Mesajul rectorilor ieşeni a fost transmis în continuare de prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi. Au luat cuvântul, de asemenea, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi, Maricel Popa, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.
Părintele Mitropolit Teofan a rostit o alocuţiune în care i-a îndemnat pe studenţii ieşeni, dar şi pe cadrele didactice să se implice în manifestările ce vor avea loc anul viitor, cu prilejul Centenarului Marii Uniri: „Un nou an universitar începe, cu speranţe, aşteptări, doruri, provocări. Într-un cuvânt: viaţă. Viaţa universitară se va desfăşura la noi sub semnul continuităţii, cu menţiunea că anul universitar 2017-2018 se va desfăşura şi sub egida aniversării Centenarului Marii Uniri. În mod special, în martie anul viitor, în ziua de 27, vom sărbători 100 de ani de la reîntregirea Moldovei pentru 20 de ani, de data aceasta în interiorul Regatului României. Cu toţii - universităţile ieşene, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, administraţia locală şi fiecare dintre noi - avem o datorie cu totul specială să facem ca acest moment să nu fie uitat sau să nu fie prezentat la justa lui valoare. De asemenea, în anul 2018, vor fi şi celelalte momente legate de Bucovina sau de Transilvania, cu magnificul 1 Decembrie 1918. De aceea, Îl rog pe Dumnezeu să inspire corpul profesoral al Universităţii noastre şi al tuturor universităţilor româneşti, precum şi studenţii să fie prezenţi cât mai mult în acest moment de aducere-aminte a clipei fundamentale din istoria naţiunii române - Marea Unire - cu toate consecinţele sale pentru ziua de astăzi şi mai ales pentru ziua de mâine. Dumnezeu să binecuvânteze Universitatea, România, Europa şi întreaga lume!“.
Proiectul „Iaşi cu TINEri“ al ASCOR Iaşi a fost premiat
În partea a doua a ceremoniei, a avut loc cursul inaugural, primul curs „oficial de studenţie“. Anul acesta, cursul a fost susţinut de domnul prof. univ. dr. Ştefan Afloroaei - membru corespondent al Academiei Române - şi s-a intitulat „Din nou întrebarea cu privire la sensul vieţii“. Prelegerea s-a adresat îndeosebi studenţilor din sală, aflaţi într-o perioadă importantă şi de răscruce a vieţii, când astfel de întrebări apar în mod natural. Făcând apel la o serie de filosofi, de la Wittgenstein până la Cioran, profesorul Afloroaei şi-a subliniat ideea principală folosind un citat din Blaise Pascal: toate preceptele bune se află deja pe lume; nu mai rămâne decât să le punem în practică. Cu alte cuvinte, nu răspunsurile la „sensul vieţii“ lipsesc, acestea abundă, ceea ce este mai important este asumarea unui răspuns. Întrebarea nu poate oferi un răspuns de valoare decât dacă este una proprie, şi dacă răspunsul, tot propriu, este pus în practică.
Ceremonia a continuat prin acordarea de premii studenţilor cu performanţe deosebite în anul universitar anterior. Astfel, au fost premiaţi 41 de studenţi de la nivelul de studii licenţă, master şi doctorat de la toate cele 15 facultăţi. De asemenea, au fost acordate şi premii pentru cele mai interesante proiecte ale asociaţiilor studenţeşti din anul universitar trecut, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi fiind premiată premiată pentru proiectul „Iaşi cu TINEri“. În încheierea ceremoniei a luat cuvântul reprezentantul studenţilor în Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie, Marian Dalban.