„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Înnoire şi sfinţire în Parohia Costişa II
Credincioşii din localitatea Costişa, judeţul Neamţ, dar şi din alte părţi ale Moldovei au participat în număr mare la slujba Sfinţirii Bisericii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“. Aceasta a fost urmată de Sfânta Liturghie şi de Parastasul pentru cei răposaţi.
Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Eparhiei Iaşilor, a resfinţit duminică, 24 septembrie, Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ - Costişa II, Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ. Slujba a fost urmată de Sfânta Liturghie, din soborul slujitorilor făcând parte şi părintele Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, PS Calinic Botoşăneanul a tâlcuit pericopa evanghelică de la Luca, capitolul V, 1-11 (Pescuirea minunată), asemănând cărările către sfânta biserică cu năvodul Sfinţilor Apostoli. Astfel, credincioşii care s-au unit pentru realizarea lucrărilor sunt asemenea mulţimii peştilor cuprinşi în năvodul Sfinţilor Apostoli. Au fost acordate diplome de vrednicie primarului comunei Costişa, Aurel Ciocanel, membrilor Consiliului parohial şi ai Comitetului parohial, precum şi Mariei Buhuşani din Parohia Bârjoveni II. Programul liturgic a mai cuprins savârşirea unui Trisaghion pentru ctitorii bisericii şi pentru preoţii care au slujit aici de-a lungul timpului. Consiliul Parohial a oferit peste o mie de pachete credincioşilor prezenţi. „Pentru credincioşii comunităţii noastre, slujba Sfinţirii a întărit dragostea faţă de Dumnezeu, de Biserică şi de semeni. Haina înnoirii a retrezit nădejdea mântuirii prin punerea unui început bun în viaţa personală şi cea a parohiei“, s-a exprimat părintele paroh Cornel Iftimia.
Lucrări de consolidare şi înfrumuseţare
Biserica Parohiei Costişa II a fost ctitorită în anul 1803 de căpitanul Ioan Boian şi soţia sa Ana, primind hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“. În timpul preotului paroh Gheorghe Vremir, biserica se îmbracă cu pictură şi este resfinţită în anul 1965 de Preasfinţitul Partenie Ciopron, Episcopul Romanului, primind al doilea hram „Înălţarea Domnului“. În anul 1988, preotul Holicov Eugen începe lucrările de extindere, de construire a unei clopotniţe şi a unei săli praznicale, cu o anexă pentru familia preotului. În anul 1992, PS Calinic Botoşăneanul a oficiat a doua târnosire a locaşului de închinăciune. În perioada 2003-2017, împreună cu membrii Consiliului parohial, cu enoriaşii şi donatorii, au fost demarate o serie de lucrări de conservare şi reabilitare a locaşului de închinare, grav afectată de pânza freatică aflata la mică adâncime. S-a realizat un sistem de drenare, s-a construit un zid de sprijin, s-a decapat interiorul şi exteriorul acesteia, s-au făcut injectări în fisurile din zidărie, s-au tencuit interioarele şi exterioarele, s-a refăcut acoperişul şi s-a montat tâmplărie nouă. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-au efectuat lucrările de pictare din nou a bisericii în tehnica „fresco“ de Zenaida Rotaru. S-au construit alei, scări, s-au lărgit zonele de acces din jurul locaşului prin turnare de ziduri de sprijin. În toamna anului 2016, s-a refăcut clopotniţa şi s-au montat balustrade şi porţi de intrare, iar în anul 2017 s-a construit o sală praznicală. Toate aceste lucrări au fost duse la bun sfârşit cu sprijinul donatorilor, al Consiliului parohial şi al Comitetului parohial, al enoriaşilor şi al Primăriei Costişa.