„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Însuşi Mântuitorul Hristos a fost un colindător, fiindcă nu a avut un loc «unde să-şi plece capul»“
Sala Coloanelor a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a fost arhiplină marţi, 15 decembrie, la tradiţionala serbare de Crăciun organizată de studenţii teologi.
Pe lângă publicul numeros format din studenţi, părinţi şi cadre didactice, evenimentul s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a părintelui arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, precum şi a unor membri din conducerea Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
Rând pe rând, au încântat auditoriul corul de copii de la Opera Naţională din Iaşi, dirijaţi de Raluca Zaharia şi format la iniţiativa doamnei Beatrice Rancea, Corul „Mitropolitul Iosif Naniescu“ al Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, dirijat de pr. asist. univ. dr. Gabriel Năstasă, corul ASCOR - filiala Iaşi, Corul „Anima Fratres“. Tradiţionala manifestare a studenţilor teologi ieşeni organizată cu ocazia venirii sărbătorii Naşterii Domnului a mai cuprins poezii şi urături, precum şi o frumoasă piesă de teatru, ce a stârnit ropote de aplauze în rândul publicului.
„Dacă-n fiecare zi/Crăciunul ar veni,/Mai buni poate am fi“
În cuvântul rostit cu această ocazie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a specificat cât este de importantă păstrarea tradiţiei colindelor: „Cred că tinerii teologi, studenţii de la celelalte facultăţi, cât şi copiii care au cântat în această seară ne-au ajutat să ne rupem pentru o clipă de cele obişnuite ale vieţii şi activităţilor noastre şi să trăim în mod cât mai autentic sărbătoarea Naşterii Domnului. Să ne ajute Dumnezeu ca această perioadă de Crăciun să se prelungească întrucâtva şi în diferitele momente ale anului care soseşte şi să nu lăsăm să ne influenţeze glasurile de sirenă care ne spun că toate aceste colinde şi toată această tradiţie frumoasă aparţin veacurilor trecute, că ele sunt zvâcniri ale unui trecut de care ar trebui să ne debarasăm cât mai devreme pentru a nu rămâne în anacronism. Nădăjduim în mila Domnului să nu ne rupem de Crăciun, să-i găsim loc Domnului Hristos în viaţa noastră, căci vorba unei colinde pe care am auzit-o în această seară: «Dacă-n fiecare zi/ Crăciunul ar veni,/ Ce bucurie ar fi, /Dacă-n fiecare zi/ Crăciunul ar veni,/ Mai buni poate am fi»“.
La rândul său, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a mulţumit colindătorilor, actorilor şi urătorilor, subliniind asemănarea dintre colindători şi Mântuitorul Iisus Hristos: „În cuvinte simple, pe melodii armonioase, colindele transmit adevăruri profunde. Colindele împlinesc proorociile: «Astăzi S-a născut Mesia,/ Precum spune proorocia» şi fac ca spusele Arhanghelului Gavriil către Maica Domnului să devină «o, ce veste minunată!», exprimând în final iubirea lui Dumnezeu faţă de noi, creaţia sa: Hristos a fost trimis în lume «să se nască,/ Şi să crească,/ Să ne mântuiască». Cred că, aşa cum o arată şi Sfânta Scriptură, Însuşi Mântuitorul Hristos a fost un colindător, fiindcă nu a avut un loc «unde să-şi plece capul». Sfinţii Apostoli au fost colindători şi cred că şi noi nu trebuie să fim doar simpli călători pe acest pământ, ci buni colindători“.
La final, toţi cei prezenţi, la îndemnul părintelui decan, au cântat colindul „O, ce veste minunată!“.