„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Întâlnire „sub semnul poeziei şi al amintirilor“, la Iaşi
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi a găzduit luni, 19 octombrie 2015, o întâlnire cu directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ din Chișinău, Valeriu Matei.
Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi continuă seria manifestărilor culturale organizate în sala de conferinţe a locaşului de închinăciune. Luni, 19 octombrie 2015, aceasta a găzduit o manifestare culturală deosebită, ce a adus în spaţiul bisericii oameni de cultură din Iaşi şi din Basarabia. Evenimentul, intitulat „Întâlnire cu Valeriu Matei“, a fost organizat de Societatea Culturală „Plai mioritic“ Iași - Chișinău - Cernăuți şi de Parohia „Adormirea Maicii Domnului“. Pentru început, părintele paroh Mircea Stoleriu a rostit un cuvânt de bun venit, iar apoi Ioana Irimia, preşedintele Societăţii Culturale „Plai Mioritic” Iaşi- Chişinău-Cernăuţi, l-a prezentat pe oaspetele de peste Prut invitaţilor. „Au participat numeroşi poeţi, scriitori, oameni de cultură din Iaşi şi credincioşi din parohia noastră. Printre cei prezenţi îi amintim pe Mircea Radu Iacoban şi pe Horia Zilieru. De asemenea, ne-am bucurat de prezenţa multor preşedinţi ai unor asociaţii culturale din oraşul Iaşi. Valeriu Matei a citit din versurile sale, pe care le-a însoţit cu mici povestiri din viaţa particulară şi din istoria Basarabiei. A fost o seară care s-a derulat sub semnul poeziei şi al amintirilor. Valeriu Matei a făcut foarte multe legături spirituale, povestind faptul că în copilăria sa mergea la o biserică ce deservea 28 de sate. De aceea, el mergea pe jos în jur de 25 de kilometri ca să poată să cânte şi să citească în cadrul slujbei. Această istorisire a fost un moment interesant al întâlnirii, invitatul fiind ascultat cu mult interes de cei prezenţi. Pentru parohia noastră, evenimentul a fost unul de continuitate, enoriaşii noştri având posibilitatea să se întâlnească cu poezia“, a relatat părintele paroh Mircea Stoleriu.
Director al Institutului Cultural Român din Chişinău din 2013
Valeriu Matei s-a născut pe 31 martie 1959, în comuna Cazangic, raionul Leova. Debutează în anul 1980 cu poezii în Ziarul „Tineretul Moldovei“ din Chişinău, după care i se interzice să mai publice în Basarabia. În 1987 se regăsește printre protagoniştii evenimentelor care pun începutul Mişcării de renaştere naţională. În 1988 îi apare volumul de poezii „Stâlpul de foc“ (cu o prefaţă de Grigore Vieru). Ulterior, vor apărea şi alte volume de poezii, printre care „Somn de lup“ şi „Ziliada“. În acelaşi an, vizitează pentru prima dată România. În anul 2013 este numit director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ din Chişinău.