„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Întâlnirea anuală a tinerilor din Protopopiatul Târgu Neamţ
Sâmbătă, 18 mai 2019, a avut loc cea de a treia ediţie a Întâlnirii anuale a tinerilor din Protopopiatul Târgu Neamţ. Evenimentul a fost organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, de către Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor şi de Protopopiatul Târgu Neamţ. Întâlnirea face parte dintr-un proiect mai amplu privind lucrarea cu tinerii, proiect ce include toate protoieriile din Arhiepiscopia Iaşilor.
La eveniment au participat 135 de tineri, cu vârsta între 14 şi 25 de ani, de la 55 de parohii din Protopopiatul Târgu Neamţ. Activităţile au fost coordonate de către părintele responsabil de tineret din protopopiat, sprijinit de o echipă de paisprezece moderatori, tineri voluntari ai Sectorului de misiune, şi de slujitorii din zonă. Şi în acest an, gazdă primitoare a fost Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ.
Ziua a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ” de către un sobor de preoţi condus de părintele protoiereu Neculai Axentioi. Din slujitori au mai făcut parte părintele director Viorel Laiu, părintele Ioan Puiu din partea Departamentului de Misiune, părintele Gheorghe Marian Filip - misionar protopopesc, părintele Dumitru Pintilie, responsabil de activităţile cu tinerii. Răspunsurile la strană au fost date de către tinerii participanţi. La finalul slujbei, părintele protopop a rostit un cuvânt de bun venit celor prezenţi, îndemnând pe tineri să valorifice ziua şi să pătrundă cât mai adânc în tainele Sfintei Liturghii.
În sala de festivităţi a seminarului, părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune, a susţinut conferinţa cu titlul „Sfânta Liturghie - izvorul vieţii”. Părintele Nicodim a realizat în cuvinte un tablou succint al rânduielii Sfintei Liturghii, zăbovind uneori asupra unor momente mai importante, asupra unor rugăciuni şi gesturi liturgice, pe care, pentru a le înţelege în profunzime, avem nevoie de călăuză şi de tâlcuitor, în conformitate cu tradiţia Bisericii Ortodoxe.
Răspunzând întrebărilor adresate de tineri, părintele a spus că cel mai de preţ dar adus de creştin la Sfânta Liturghie este însăşi prezenţa lui în Sfânta Biserică, implicarea lui la slujbă: „Pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm!”. Pentru a înţelege Dumnezeiasca Liturghie este nevoie să ne implicăm în Sfânta Liturghie.
Tema a fost dezbătută ulterior în cele două sesiuni pe grupe de vârstă, fiecare grupă de tineri fiind coordonată de doi moderatori, un tânăr voluntar şi un preot. Deşi destul de familiarizaţi cu slujba Sfintei Liturghii, prin participarea cât mai deasă, de la ora de religie sau de la cateheza din biserică, participanţii s-au arătat plăcut impresionaţi în momentul în care ei înşişi au descoperit, în materialele distribuite la grupe, dar şi în dialogul cu colegii lor şi cu moderatorii, puterea Sfintei Liturghii, simbolismul şi tâlcuirea ei.
La finalul zilei, cele 7 grupe de tineri împreună cu moderatorii lor s-au reîntâlnit în plen pentru sesiunea de concluzii şi încheiere. Depăşind emoţiile fireşti, tinerii, invitaţi să spună o impresie asupra evenimentului la care au participat, au folosit cuvinte precum bucurie, speranţă, prietenie, credinţă, biserică, Sfânta Liturghie, împărtăşire mai deasă.
„Izvorul vieţii este Sfânta Liturghie!”
Răspunzând la întrebarea: De ce se săvârşeşte atât de des Sf. Liturghie?, unul dintre preoţii prezenţi a răspuns: „Pentru că Sfânta Liturghie este izvorul vieţii! Izvorul curge mereu, iar cine este însetat merge să se adape la izvor. Hristos se jertfeşte mereu şi cheamă pe cei însetaţi să se împărtăşească oricând, dar nu oricum. Din fericire, noi mergem destul de des la acest izvor sfânt al Liturghiei, dar, din păcate, ne adăpăm prea puţin din el, adică ne împărtăşim prea rar!”.
În încheiere, organizatorii au mulţumit celor care au făcut posibilă desfăşurarea întâlnirii. „Voi aţi reprezentat la această întâlnire pe preoţii voştri din parohia din care veniţi. Sunteţi nişte adevăraţi ambasadori. Să duceţi părinţilor voştri duhovniceşti de acasă bucuria pe care aţi trăit-o aici. Să spuneţi tuturor că Biserica îi iubeşte pe tineri, că Hristos îi iubeşte pe tineri. Tinerii sunt parte din Biserică - Trupul lui Hristos. Când un tânăr suferă, Hristos plânge, Biserica însăşi suferă. Dacă ne-a plăcut ceea ce s-a vorbit şi ceea ce s-a întâmplat azi la Neamţ, să spuneţi şi celorlalţi, ca speranţa şi bucuria trăite de voi aici să fie împărtăşite şi altora, ca o lumină sfântă de înviere”. (Pr. Dumitru Pintilie, responsabil de activităţile cu tinerii din Protopopiatul Târgu Neamţ)