„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Întâlnirea consultativă „ASCOR - trecut, prezent şi perspective“
În perioada 11-14 februarie 2017, filialele ASCOR din ţară şi din Republica Moldova s-au adunat la „Întâlnirea consultativă ASCOR - trecut, prezent şi perspective“, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din Dorna Arini, judeţul Suceava. Scopul întâlnirii a fost stabilirea unor soluţii la problemele existente în fiecare filială, precum şi colaborarea eficientă dintre filiale.
Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, urmată de dialoguri între reprezentanţii ASCOR şi Înaltpresfinţia Sa. În cadrul dialogurilor, Înaltpreasfinţitul Teodosie a subliniat rolul ASCOR-ului în viaţa studenţilor şi a întregii comunităţi: „Voi sunteţi misionari ai Bisericii, sunteţi fermentul din făina cea bună, care trebuie adăugat aluatului acestei lumi, din care fac parte şi studenţii, pentru a-i apropia de Biserică pe cei care s-au rătăcit asemenea fiului risipitor. Această invitaţie spre Biserică poate fi realizată cu multă răbdare, cu rugăciune şi cu bucuria trăirii în Hristos“.
Totodată, s-au analizat rezultatele şi performanţele fiecărei filiale, problemele cu care acestea se confruntă şi posibilele soluţii. Ulterior, reprezentanţii filialelor ASCOR au stabilit următoarele direcţii de dezvoltare ale asociaţiei şi calendarul principalelor activităţi. La întâlnirea consultativă, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan, a participat şi ASCOR - filiala Iaşi prin reprezentanţii săi, Emanuel Buta (preşedinte) şi Ştefan-Cătălin Topliceanu (vicepreşedinte). Alături de ASCOR-Iaşi au mai participat şi filialele Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Bucureşti, Chişinău, Cluj, Constanţa, Craiova, Oradea, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgovişte, Timişoara şi Tulcea.
Această întâlnire a fost binevenită în contextul social actual în care valorile tradiţionale româneşti - credinţa, familia şi nu numai -, ce constituie identitatea neamului nostru, sunt marginalizate. Această întâlnire a fost o binecuvântare şi pentru oporunitatea oferită în ceea ce priveşte cunoaşterea şi întărirea relaţiilor de prietenie şi de colaborare între filiale. S-a creat contextul necesar pentru ca tinerii să-şi împărtăşească opiniile şi ideile cu privire la activitatea de voluntariat şi la importanţa acestuia pentru societatea românească. (Ştefan-Cătălin Topliceanu, vicepreşedinte ASCOR Iaşi)