„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Întâlnirea misionară a copiilor din familiile numeroase
Astăzi s-a încheiat Întâlnirea misionară a copiilor din familiile numeroase, eveniment organizat de Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor şi dedicat celor 35 de copii participanţi din judeţul Botoşani, colaboratori ai Programului de solidaritate pentru familia cu mulţi copii - „Sfântul Stelian“.
Principala dorinţă a organizatorilor a fost ca pe de o parte să ofere o experienţă inedită copiilor implicaţi, iar pe de altă parte, să-i aducă pe aceştia într-o stare de comuniune, astfel încât să solidarizeze şi să împărtăşească fiecare din experienţa sa. Unul din obiectivele Programului „Sfântul Stelian“ este şi acela de a evidenţia faptul că familia este soluţia corectă pentru dezvoltarea unei societăţi sănătoase.
Începând cu data de 12 iulie, duminică, participanţii au intrat în atmosfera întâlnirii misionare prin jocuri de echipă şi activităţi menite să faciliteze procesul de cunoaştere şi auto-cunoaştere, toate coordonate de animatori socio-educativi. În săptămâna ce a urmat, zilele au fost structurate pe două componente. În prima parte a fiecărei zile au avut loc câte trei tipuri de ateliere: comunicare, gândire creativă şi confecţionare de cruciuliţe. În ceea ce priveşte sesiunile de comunicare, coordonate de Sorina Hîngănescu - referent al Departamentului Pro Vita, copiii s-au străduit să problematizeze anumite aspecte, deopotrivă fericite sau mai puţin fericite, ale traiului în familia numeroasă. În acelaşi timp au fost îndrumaţi să îşi exprime trăirile şi ideile cu privire la modelul de familie pe care înşişi şi-l doresc.
Tot legat de capacitatea de exprimare a fost organizat şi atelierul de gândire creativă, suţinut de Luminiţa Apostu (artist plastic). Menirea acestor ore de lucru a fost conştientizarea abilităţilor pe care fiecare le deţine şi, totodată, dezvoltarea capacităţii de gândire creativă. Toţi participanţii au trecut prin exerciţii specifice foarte interesante şi prin implicarea la realizarea unor materiale artistice tematice (picturi, colaje, compoziţii personale).
De asemenea, organizatorii au încercat să aducă o contribuţie şi la dezvoltarea abilităţilor de lucru manual ale participanţilor. Atelierul de confecţionare de cruciuliţe din şnur subţire, susţinut de Ionela Mantea (educator), le-a oferit copiilor oportunitatatea de a pleca cu o amintire frumoasă din tabără şi de a duce părinţilor câte un cadou sfânt.
„Pentru mine au fost nişte zile tare frumoase. A fost vacanţa pe care am aşteptat-o tot anul. M-am împrietenit cu multă lume aici şi am învăţat multe lucuri. Mi-a plăcut mult şi de Eugen, animatorul nostru.“ (Mugurel Boiciuc, participant, 10 ani)
În partea a doua a fiecărei zile programul a fost divers, centrat, în general, pe activităţi culturale, sportive şi recreative. Au fost organizate sesiuni de educaţie fizică, unde copiii au avut posibilitatea de a practica mai multe sporturi. Au fost, de asemenea, organizate seri de film şi seri de discuţii şi jocuri. Copiii au avut şansa să admire la pas şi frumuseţile Iaşului. Am vizitat împreună Bojdeuca lui Ion Creangă, Teiul lui Eminescu, Muzeul Literaturii Române, Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi Catedrala Mitropolitană, unde s-au închinat şi la moaştele Sfintei Parascheva. Un atelier cu totul special, intitulat „Întreabă preotul“, a avut loc joi seara, când pr. Gabriel Roman a stat la dispoziţia şi curiozitatea copiilor pentru a le lămuri anumite aspecte legate de dreapta credinţă. Ulterior, părintele Roman şi pr. Liviu Petcu au spovedit pe orice copil care a dorit să se pregătească pentru slujba de a doua zi.
Ieri-dimineaţă toţi participanţii s-au rugat în cadrul Sfintei Liturghii, oficiată la Biserica „Sf. Haralambie“ din Iaşi. Copiii au avut oportunitatea de a se împărtăşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ca o încununare şi mulţumire pentru timpul petrecut la Iaşi.
În aceeaşi zi, după-amiază, a avut loc mult aşteptata vânătoare de comori, un joc de aventură în care au participat toţi copiii, încadraţi pe diferite grupe şi supuşi unor „probe de foc“. Comoara găsită, după multă trudă, a fost de ajuns ca să bucure şi să împlinească pe toţi cei 35 de copii.
„Am dorit ca prin evenimentul nostru să evidenţiem ce este mai bun în aceşti copii. Pentru mulţi dintre ei, această săptămână a fost «concediul» lor, a fost pauza lor de la viaţa de zi cu zi, de acasă. Am vrut să le acordăm atenţia cuvenită, necesară oricărui copil aflat în procesul de creştere şi dezvoltare, atenţie de care poate uneori sunt privaţi în sânul familiei lor. Credem că este obligatoriu ca fiecare copil să conştietizeze că este unic şi că are potenţial. A fost o săptămână încărcată şi sperăm că tot ce au învăţat şi au trăit aici va rămâne în sufletul lor şi, prin mila lui Dumnezeu, va rodi în viitor ceva bun. Ţin să mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestei întâlniri misionare. În primul rând Colegiului Naţional «Mihai Eminescu» din Iaşi, care ne-a fost o gazdă extraordinară. De asemenea, adresez mulţumiri Parohiei Sfântul Haralambie, Parohiei Naşterea Maicii Domnlui - Talpalari şi Parohiei Intrarea Domnului în Ierusalim - Flora, Tătăraşi. Un mare mulţumesc aş dori să adresez Casei de oaspeţi Sfântul Nicolae, care ne-a hrănit întreaga săptămână. Sperăm ca de la an la an să creştem acest proiect ca, în viitor, cât mai mulţi copii să se bucure de o astfel de experienţă“, Sorina Hîngănescu, referent al Departamentului Pro Vita şi coordonator al Programului de solidaritate pentru familia cu mulţi copii - Sfântul Stelian.
Programul de Solidaritate pentru familiile cu mulţi copii – „Sf. Stelian“, desfăşurat de Departamentul Pro Vita de peste 3 ani, este un proiect prin care Arhiepiscopia Iaşilor are în grijă 153 de familii cu peste 8 copii. Principalele activităţi ale Programului se concentrează în jurul campaniilor de ajutoare a familiilor nevoiaşe, promovarea modelelor frumoase de familii numeroase şi susţinerea la studii a tinerilor din aceste familii care nu au posibilităţi pentru a continua şi finaliza studiile.