„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Întâlnirea promoţiei 1994 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi
Zeci de clerici şi absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, promoţia 1990-1994, s-au reîntâlnit ieri, 19 iunie 2019, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, după 25 de ani de lucrare în ogorul Bisericii. Aceştia au săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru colegii trecuţi la cele veşnice în decursul timpului, apoi a avut loc cursul festiv organizat în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan.
Ziua a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Catedrala Mitropolitană de către părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, dimpreună cu preoţii profesori ai instituţiei teologice universitare ieşene şi cu părinţii absolvenţi ai promoţiei 1994. La final, a fost oficiată şi slujba Parastasului pentru colegii preoţi, profesori şi absolvenţi trecuţi la Domnul în decursul timpului. Evenimentul a continuat, începând cu ora 12:00, la Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan, unde promoţia 1994 s-a întâlnit cu preoţii profesori şi cadrele didactice ale Facultăţii de Teologie Iaşi, depănând amintiri şi momente fericite din viaţa studenţească.
De asemenea, prezent la întâlnire, părintele decan Ion Vicovan a transmis câteva gânduri cu prilejul acestei revederi: „Mă bucur de faptul că aţi fost o serie foarte bună, foarte silitoare şi foarte angajată în acea perioadă. În această serie a fost un număr însemnat de fete absolvente care pot să ajute soţii în pastoraţie, să aibă activitate în şcoală, în parohie şi în societate. Din acest punct de vedere, 25 de ani îşi spune cuvântul. Este important ca privind în urmă să avem lucruri frumoase de văzut şi să ne bucurăm de ele”.
Printre absolvenţii promoţiei 1994 se numără şi părintele arhimandrit Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, care ne-a declarat: „M-am învrednicit şi eu să fiu coleg, părtaş şi slujitor, încercând alături de ceilalţi să facem un nucleu al Bisericii noastre. Am început cursurile acestei facultăţi din toamna anului 1990 şi am fost admişi peste 350 de persoane: tineri, preoţi şi ieromonahi care au urmat cursurile facultăţii de teologie. Am făcut o întâlnire la 10 ani, am mai făcut una la 20 de ani şi am hotărât cu toţii să mai facem una la 25 de ani, un fel de «nuntă de argint» pentru noi, deoarece bucuria de a ne revedea este mare”.
Facultatea de Teologiea fost fondatoare a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Facultatea de Teologie a fost una din facultăţile fondatoare a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. La inaugurarea universităţii din Iaşi (26 octombrie 1860), Teologia a fost una dintre cele patru facultăţi fondatoare, împreună cu Dreptul, Filosofia şi Medicina. În iulie 1990, cu prilejul instalării noului Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, IPS Daniel, actualul Patriarh al României, între obiectivele propuse l-a fixat şi pe acela de a redeschide Facultatea de Teologie. Începând din anul universitar 1990-1991, în cadrul Mitropoliei de la Iaşi s-a reactivat Institutul Teologic de Grad Universitar, devenit în 1991, la solicitarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, facultate membră, cu drepturi şi obligaţii depline. Astăzi, instituţia formează nu numai preoţi, ci şi specialişti în mai multe domenii, pe cele patru direcţii de studiu: Teologie Pastorală, Teologie Socială, Teologie Didactică, Artă Sacră, la toate nivelele de studiu: licenţă, master şi doctorat. În prezent, institutul teologic numără aproximativ 900 de studenţi.