„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Întâlnirea tinerilor din Protopopiatul Darabani
Sâmbătă, 6 mai 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, a avut loc la Parohia „Sfântul Nicolae“ din Suharău etapa a IV-a de pregătire a tinerilor şi preoţilor din Protopopiatul Darabani pentru Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi (ITO) de la Iaşi din perioada 1-4 septembrie 2017.
Evenimentul a fost organizat şi găzduit de Parohia „Sfântul Nicolae“ - Suharău, în parteneriat cu Protopopiatul Darabani şi cu Sectorul de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Întâlnirea, având tema „Suntem noi cu adevărat liberi? Excerciţii pentru libertate“, a debutat cu participarea tinerilor la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de preoţii ce s-au implicat în organizarea şi moderarea sesiunilor de discuţie pe grupe.
După micul dejun, tinerii s-au bucurat să-l aiba în mijlocul lor pe părintele arhim. Nicodim Petre, consilier în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Invitatul a stat în mijlocul participanţilor aproape două ore, timp în care a oferit câteva repere pentru cei care doresc să dobândească adevărata libertate. S-a concluzionat că adevărata libertate este depăşirea patimilor. Conferinţa s-a bucurat de întrebări şi răspunsuri, de problematizări şi „abordări frontale“ ale tentaţiilor vremii. Omul ar vrea să fie liber, dar, în general, se teme de libertate. Libertatea obligă, libertatea presupune efort. Ne-ar plăcea să fim punctuali, ne-ar plăcea să ne ţinem de cuvânt atunci când promitem, dar... nu o facem întotdeauna. A fi liber înseamnă şi a nu minţi. Cuvântul „libertate“ este un cuvânt frumos, dar care încă sperie. N-ar trebui să fim atât de convinşi că „oamenii se omoară după libertate“.
Ziua a continuat cu discuţiile din grupele de lucru din care au făcut parte un preot şi un tânăr voluntar al Sectorului de misiune de la Iaşi. După ce participanţii s-au prezentat, menţionând atât aşteptările, cât şi temerile lor legate de întâlnire, au încercat să găsească împreună răspunsul la întrebări precum „Ce (mai) este libertatea? Cum pot deveni liber? Care sunt caracteristicile unui tânăr liber?“. Părintele a afirmat îndrăzneţ că atunci când aude pe cineva spunând „mă plictisesc“, aude de fapt cuvintele „sunt bolnav“. Starea de plictiseală, de nechef de viaţă, arată o lipsă de sens, de energie, lipsă de căutare, deci... o stare de boală.
În cea de-a doua sesiune s-a vizionat filmuleţul „Pricoke“, pe baza căruia s-a discutat despre ce ne împiedică să fim liberi, cine ne poate ajuta să descoperim libertatea, ce ne îngrădeşte libertatea? Analizând fragmentul scripturistic din capitolul 8 al Evangheliei după Ioan, tinerii au discutat apoi despre raportul dintre libertate şi adevăr.
În ultima sesiune, cea de concluzii, desfăşurată în plen, în aer liber, tinerii au prezentat gândurile cu care pleacă de la această întâlnire, ce au învăţat nou, cum vor folosi de acum libertatea pe care o au.
„Am învăţat astăzi că adevarata libertate o poţi câştiga doar în Hristos şi cu Hristos. Acum ştiu ce ne împiedică să fim liberi cu adevărat: frica, păcatul şi lipsa cunoaşterii. Un om care are temeri va fi robul acestora. Singura frica ce ne oferă libertate este cea faţă de Dumnezeu. Păcatul ne înrobeşte şi ne depărtează de libertatea noastră, Hristos“, a declarat unul dintre participanţii la întâlnire.
Evenimentul s-a încheiat cu un scurt spectacol de cânt susţinut de tineri talentaţi din comuna Suharău. (Bogdan Agache, ATOR Havârna)