„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Întâlniri ale tinerilor de pe valea Muntelui Ceahlău şi ale atorenilor din judeţul Botoşani
„Patimi şi Virtuţi. Alegerile ne fac ceea ce suntem" - aceasta a fost tema dezbătută în perioada 28-30 aprilie 2018, în cadrul Întâlnirii Tinerilor de pe Valea Muntelui Ceahlău, ediţia a III-a, care s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul" de la Durău, judeţul Neamţ. La evenimentul organizat de Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor şi de Protopopiatul Ceahlău au participat 100 de tineri din parohiile protoieriei.
Totodată, în perioada 28 aprilie-1 mai 2018, la Mănăstirea Ştiubieni, membrii Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români - filiala Zoiţani au organizat cea de-a V-a ediţie a Întâlnirii de primăvară a atorenilor din judeţul Botoşani.
Programul întâlnirii din Protopopiatul Ceahlău a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii, continuând cu sesiuni de lucru pe grupe, conferinţă, vizionare de film, drumeţie pe Muntele Ceahlău, foc de tabără şi diferite jocuri.
Conferinţa a fost susţinută de părintele inspector eparhial Bogdan Frăsilă, care a vorbit despre plăcere şi bucurie, afirmând faptul că în epoca consumismului, plăcerile ne atrag tot mai mult, astfel încât ajungem să nu mai funcţionăm corect.
În timpul dezbaterilor, Andrei B., un tânăr de 29 de ani, a dat mărturie despre dependenţa sa, despre mecanismele căderii sale şi despre efortul vindecării în cadrul Bisericii şi a grupurilor de terapie. La întrebarea unui tânăr: Dacă ar fi să dai timpul înapoi, ce nu ai mai face ca să eviţi să ajungi aici? Unde te-ai opri?, Andrei a răspuns că nu şi-ar dori să dea timpul înapoi, întrucât nu ar avea garanţia că nu ar fi făcut o altă greşeală, iar câştigul de pe urma experienţei dureroase este mare: „M-am apropiat mai mult de mine, sunt foarte atent la ce simt şi ce aleg să fac în fiecare minut, m-am apropiat mai mult de Dumnezeu, care îmi dă putere zilnic să mă ţin departe de dependenţa mea şi-mi dă bucuria de a trăi cu folos fiecare zi şi, de asemenea, m-am apropiat de oameni, mai ales de soţia mea şi de părinţii mei, pe care i-am minţit timp de şase ani şi ei plătesc şi azi de pe urma acestor lucruri".
În cadrul celor nouă sesiuni de discuţii au fost dezbătute şapte păcate capitale şi virtuţile prin care putem evita sau putem lupta cu patimile: înfrânarea, fecioria, hărnicia, răbdarea, dragostea, milostenia şi smerenia.
În ultima sesiune, tinerii au concluzionat cele învăţate, realizând câte o piesă de teatru, un desen reprezentativ, o poezie sau un cântec şi o scrisoare adresată unui prieten afectat de o anumită patimă.
Drumeţia la Cascada Duruitoarea, focul de tabără şi cântecul de chitară le-au dat participanţilor ocazia să se bucure de tinereţea lor şi de frumuseţile naturii. Tinerii au descoperit în ei daruri de la Dumnezeu, cu care vor putea să-şi dezvolte o viaţă virtuoasă, ca temă de lucru până la următoarea întâlnire.
Întâlnire de primăvară a atorenilor botoşăneni
Tema abordată pe parcursul celor 4 zile de tinerii botoşăneni a fost „Valorile care ne unesc. Valorile care ne cresc", subiect ce a avut ca plan conştientizarea importanţei pe care o au valorile în dezvoltarea şi formarea tânărului român, dezvoltarea şi păstrarea lor. Viitorul stă în mâinile acestor tineri creştini iar valorile lor îl vor modela. Poate impactul acestor zile nu e major, dar reprezintă o cărămidă de bază la fundaţia spirituală a unui tânăr sănătos.
Primul pas pe care l-au făcut aceştia a fost acela de a face cunoştinţă între ei pentru a scăpa astfel de inhibiţii şi reţineri. Organizatorii au considerat că cel mai distractiv şi mai frumos mod de a face cunostinţă este de a desfăşura jocuri şi activităţi, acestea fiind moderate tot de persoane adecvate vârstei lor pentru a nu avea nici un fel de constrângeri. Tinerii sunt conştienţi că e greu să educi o valoare. Nu există manuale pentru aşa ceva. Chiar dacă ar fi, nu ar fi de ajuns. E nevoie de practică şi de un exemplu, iar cele mai bune exemple le găseşti într-o mănăstire.
Tocmai de aceea, un moment deosebit din prima zi încărcată de clipe frumoase l-a reprezentat dialogul pe care tinerii l-au avut cu părintele stareţ Melchisedec Sandu. Sfânta zi de duminică a început cu Sfânta Liturghie, unde participanţii au dat răspunsurile la strană. Taberei i s-a alăturat şi Gabriela Pipirig, coordonator al Departamentului de Misiune pentru Tineret din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, cei mai mulţi tineri cunoscând-o de anul trecut de la Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi de la Iaşi. Ea a avut în plan identificarea şi punctarea valorilor ce dictează dezvoltarea unui tânăr şi cât de frecvente sunt acestea în rândul tinerilor. Această etapă a fost realizată în cerc deschis, concluziile fiind trase prin analizarea opiniilor tuturor participanţilor, aşa încât rezultatul să fie cât mai imparţial şi veridic.
Seara a fost dedicata cinematografiei, organizatorii alegând filmul „The ultimate gift", sub regia lui Michael O. Sajbe, care a ecranizat transformarea unui tânăr printr-o serie de probe şi experienţe ce îi schimbă valorile şi credinţele despre viaţă, tinerii fiind invitaţi să înţeleagă acest film ca pe o pildă şi să ia aminte la lucrurile cu adevărat esenţiale.
Luni dimineaţă, după săvârşirea Sfintei Liturghii, pr. Călin Mardar le-a pus în suflete câteva idei despre valoarea răbdarii, pregătindu-i pe tineri pentru sesiunile de lucru propriu-zise, sesiuni pregătite de pr. Marius Pîjîn, un prieten vechi al ATOR Zoiţani. În cadrul sesiunilor, tinerii au fost ajutaţi să conştienitizeze şi să îşi clasifice valorile şi defectele, fapt materializat printr-un concurs de creaţie. Cântecele, poeziile şi scenetele create de aceştia au fost prezentate în cadrul unui spectacol. Ziua s-a încheiat aducând mulţumire Maicii Domnului prin săvârşirea Paraclisului şi printr-un moment în care au rostit rugăciunea inimii, moment care, după mărturiile participanţilor, le-a adus multă linişte sufletească.
(Pr. Manuel Dorneanu, responsabil cu activităţile de tineret din Protopopiatul Ceahlău, şi Anca Cîşlariu, vicepreşedinte ATOR Zoiţani)