„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Întâmpinându-L pe Hristos la Viena
Au ajuns în străinătate cu o bursă de studiu şi au decis să nu se mai întoarcă acasă. Sau, simţindu-se oarecum apatrizi şi urmându-şi părinţii (mulţi cu cel puţin un deceniu de când îşi trăiesc sărbătorile colindând dorul de casă), s-au aventurat printre necunoscuţi. Alţii au fost dezrădăcinaţi, în ciuda voinţei lor, pentru că părinţii nu s-au mai îndurat să-i lase acasă, în grija rudelor. Toţi, însă, uniţi de aceleaşi lucruri: credinţa şi exilul.
Exilul, fie el temporar sau permanent, voit sau nu, are tot atâtea feţe câţi membri adună în clubul lui, la care fiecare dintre ei cotizează periodic, cu entuziasm, dar şi cu o oarecare tristeţe. Asemeni unui vameş, exilul cere această taxă nevăzută la fiecare „Rămâi cu bine, mamă!“, mai mult şoptit ca să-ţi poţi înghiţi lacrimile la fiecare „Mergeţi cu Domnul!“ îngrijorat al părinţilor, la fiecare vorbă adusă de acasă. În esenţă sfâşietor prin ruptura provocată, exilul se poate trăi cu mai multă uşurinţă în sânul lui Hristos, Care, în nemăsurata Sa iubire de oameni, ne îndeamnă să fim împreună.
Cu acest gând şi din dorinţa de a atenua această tristeţe inerentă exilului, au fost organizate, în perioada 15-17 decembrie, în capitala Austriei şi în împrejurimile acesteia, conferinţele reunite sub titlul Hristos se naşte!. Cu binecuvântarea IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi la iniţiativa filialei ATORG din Viena, parohiile din Viena (Biserica „Sfântul Andrei“ şi Biserica „Sfântul Antonie“, precum şi capela cu hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava), dar şi parohia din Wiener Neustadt (Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“) l-au avut ca invitat pe părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier al Sectorului de misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, care a ţinut trei cuvântări inspirate de nevoile şi problemele celor aflaţi departe de casă. Cu această ocazie, enoriaşii celor trei parohii, dar mai ales tinerii din cele trei parohii au avut posibilitatea nu doar de a schimba păreri, ci şi de a cere sfat părintelui.
Tinerii comunităţii au fost încurajaţi să interacţioneze şi să se cunoască şi în cadrul a trei ateliere moderate de Gabriela Pipirig, coordonator al Departamentului de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor. Scopul acestor ateliere de lucru a fost de a pune bazele câtorva proiecte menite să închege comunitatea românilor ortodocşi prin intermediul tinerilor. Aceştia s-au arătat entuziaşti şi dornici de a contribui activ la creşterea şi întărirea comunităţii de români din Viena prin diverse activităţi de grup. Din discuţii, s-a constatat că problemele fiecăruia reflectă, de fapt, problemele tuturor, că nu sunt singuri şi că pot avea un scop comun: acela de a se ajuta reciproc, dar, mai ales, acela de a clădi o relaţie trainică cu Dumnezeu, care se poate realiza doar împreună. Tinerii, sub îndrumarea şi ajutorul Gabrielei Pipirig, şi-au stabilit şi un calendar de lucru pentru anul 2018, cu proiecte ce includ pelerinaje, tabere pentru copii şi organizarea de viitoare conferinţe. Ţinem să mulţumim, pe această cale, părintelui arhimandrit şi Gabrielei Pipirig pentru tot ajutorul acordat comunităţii noastre, pentru entuziasm, spijin sufletesc şi pentru bucuria pe care ne-au prilejuit-o trecându-ne pragul în ajun de sărbători. (Iustin Ungureanu, ATORG Viena)
„Conferinţele şi programul organizat de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români din Viena cu titlul «Hristos se naşte!» mi-au dat şansa să petrec două zile de cunoaştere, pe de o parte cunoscând alţi tineri care vor să se angajeze ca misionari în societate, pe de altă parte activităţile şi programul conceput (în special conferinţele) lărgindu-mi spectrul cunoaşterii credinţei mele ortodoxe. Gabriela a venit cu o serie de idei pe care le putem pune în practică pe viitor, angajându-ne în diferite proiecte (tabere, concerte,conferinţe, ateliere de pictură etc.) şi susţinând diferite cauze sociale. În cadrul conferinţelor, părintele arhim. Nicodim ne-a împărtăşit din experienţa sa monahală şi ne-a dat sfaturi catehetice ce au reprezentat pentru mine un prilej de elaborare mai avansată a gândurilor duhovniceşti. Mulţumim pentru vizită! Distinse mulţumiri parohiilor pentru susţinerea, încrederea şi îndrumarea care o acordă comunităţii“. Radu Crişan
„Cunoaştere“ - cred că este unul dintre cuvintele care poate descrie activităţile petrecute împreună. Şi mă refer mai exact la «a te cunoaşte pe tine însuţi prin celălalt». Au fost nişte zile cu momente frumoase, în special prin faptul ca avem credinţa şi educaţia creştin-ortodaxă la bază, lucru care ne uneşte.“ (Florin Crisan)
„Cele trei zile de ateliere au fost o experienţă surprinzător de frumoasă pentru mine. Am cunoscut oameni noi, am legat prietenii şi am trăit momente unice, frumoase în Biserică. Atât jocurile de cunoaştere, cât şi activităţile propriu-zise m-au făcut să îmi dau seama, o dată în plus, că este mai important să oferi decât să primeşti, pentru că a face parte dintr-o echipă este mai greu, dar şi mai frumos decât a fi pe cont propriu. Gândindu-mă la aceste 3 zile îmi vin în minte cuvintele Sf. Ioan Botezătorul: «Eu trebuie să mă micşorez, iar El trebuie să crească».“ (Beica Sabrina)
„Chiar dacă nu am luat parte la activităţile de vineri, am încercat să mă revanşez în urmatoarele două zile din care am adunat cât am putut de mult cunoştinţe şi învăţături atât despre viaţa de zi cu zi, cât şi despre viaţa în calitate de creştin. Această paralelă realizată de arhim. Nicodim în conferinţele sale a fost pentru mine cel mai important lucru pentru că m-a făcut să înţeleg mai bine de ce Biserica este importantă în viaţa noastră! Lucruri esenţiale pentru buna comuniune din grup şi pentru buna conlucrare a grupului au fost punctate foarte bine de catre Gabriela Pipirig, care ne-a spus cât de important este să faci ceea ce faci cu plăcere şi dăruire.“ (Stelian Tatomir)