„În vremea aceea, fiind Iisus într-un loc și rugându-se, când a încetat, unul dintre ucenicii Lui I-a zis: Doamne, învață-ne să ne rugăm, cum a învățat și Ioan pe ucenicii lui. Și le-a zis: Când vă ru
Întruniri preoţeşti în trei protopopiate ale Eparhiei Romanului şi Bacăului
Preoţii din trei protopopiate ale Eparhiei Romanului şi Bacăului au participat marţi, 12 iune 2018, la şedinţele administrative lunare. Pe lângă temele prezentate, slujitorii sfintelor altare au abordat subiecte ce ţin de activitatea în parohii.
La sediul Protopopiatului Bacău, a avut loc marţi, 12 iunie 2018, conferinţa lunară cu preoţii. Preotul conferenţiar universitar doctor Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a susţinut cu acest prilej conferinţa „Legea la români, credinţă creştină şi unitate de neam şi biserică”. Întâlnirea a fost organizată în contextul Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam precum şi al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. Trecând prin frământările care au cuprins tinerele generaţii din vremea lui Mihai Eminescu ori Mircea Vulcănescu, părintele Holbea a surprins prin citate din operele celor două personalităţi ale culturii române „ruptura realizată de o educaţie prea secularizată şi starea tânărului român” de atunci şi nu numai. Totodată, din cuvântul rostit nu au lipsit nici menţiunile referitoare la „Rugul Aprins”, la părintele Daniil Sandu Tudor, Paul Constanstinescu, Andrei Scrima, Alexandru Mironescu, Paul Sterian şi la toţi cei care au făcut să înflorească idealul isihast „într-o Românie ateist comunistă, cu tăvălug stalinist”. Bogăţia, complexitatea şi densitatea informaţiilor prezentate preoţilor băcăuani de părintele Gheorghe Holbea au făcut din conferinţa susţinută la Protoieria Bacău nu doar o lecţie de teologie mistică şi apologetică ortodoxă, ci şi una de mărturisire a credinţei şi dragostei de Dumnezeu.
Date despre săpături arheologice la Târgu Ocna
Tot marţi, 12 iunie, la sediul Protoieriei Oneşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, s-a organizat şedinţa administrativă lunară a preoţilor. Din partea Centrului eparhial Roman a fost prezent părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Marius Oprea, expert în arheologie, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a fost prezent la întrunire, amintind că se află în oraşul Târgu Ocna, unde, împreună cu o echipă de experţi, execută săpături pentru găsirea celor 71 de deţinuţi politic consemnaţi în arhive ca fiind îngropaţi în această zonă. La finalul întâlnirii, părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti, a adăugat câteva precizări administrative şi a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare şi purtare de grijă, părintelui inspector pentru precizările făcute în cadrul întâlnirii, domnului Marius Oprea pentru inedita intervenţie, precum şi preoţilor pentru prezenţă şi implicare.
Marţi, 12 iunie, în Protopopiatul Roman a fost organizată şedinţa trimestrială a personalului clerical şi neclerical. Întrunirea s-a derulat la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Roman. Părintele Tiberiu Roşu, de la Parohia Stejaru, a susţinut conferinţa cu tema „Implicarea Bisericii Ortodoxe Române în evenimentele istorice din anul 2018”. După dezbaterile ce au urmat susţinerii conferinţei, părintele protopop a adus la cunoştinţă preoţilor prezenţi proiectul social-cultural-educaţional „Stăniţa - simbol al etnografiei poporului român”, ce va fi implementat în parohiile din Protopopiatul Roman în perioada 15 iunie-18 iulie 2018. Acest proiect gândit într-un mod unitar pentru toate parohiile implicate este structurat pe trei secţiuni. Acesta se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 18 ani.
(Pr. Constantin Gherasim, Constantin Ciofu)