„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
IPS Ioachim, în dialog cu jurnaliştii băcăuani
Jurnaliştii băcăuani au participat marţi, 24 noiembrie 2016, la o slujbă de pomenire oficiată de Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, pentru toţi ostenitorii mass-mediei mutaţi la cele veşnice. În cadrul conferinţei de presă ce a succedat acestui moment, ierarhul a prezentat calendarul creştin ortodox pe anul 2016.
Tradiţionala întâlnire a reprezentanţilor mass-mediei din Bacău cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a debutat cu o slujbă de pomenire oficiată în Biserica Precista din municipiul Bacău. Reporteri, redactori, fotoreporteri, cameramani s-au rugat alături de ierarh pentru prietenii şi colegii lor trecuţi din această viaţă. Au fost pomeniţi şi cei mutaţi la cele veşnice în urma unor accidente grave, în împrejurări necunoscute, în incendii şi atentate. Apoi, la sediul Protopopiatului Bacău a avut loc prezentarea calendarului creştin ortodox pentru anul 2016, editat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Înaltpreasfinţia Sa a a tras atenţia asupra semnelor distinctive care îl diferenţiază de falsurile de pe piaţă. De asemenea, ierarhul a prezentat numeroasele particularităţi ale acestui calendar, de care credincioşii ortodocşi trebuie să ţină cont în viaţa lor duhovnicească. „Îi sfătuim pe credincioşii noştri să procure cele trei tipuri de calendare, realizate de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, de la bisericile parohiale. Un calendar bisericesc se întocmeşte foarte greu, deoarece ciclurile liturgice oscilează de la an la an“, a amintit IPS Ioachim, care este şi membru în comisia Sfântului Sinod de întocmire a calendarului. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a adresat un îndemn credincioşilor din eparhie prin intermediul mass-mediei: „Creştinii noştri nu trebuie să uite că o parte din fondurile strânse din vânzarea acestor calendare va fi distribuită către sectorul social-filantropic al eparhiei. Acest sector a cunoscut o dezvoltare deosebită, având numeroase servicii acreditate atât în zona Bacăului, cât şi în alte părţi ale arhiepiscopiei“. Detaliile privind programele şi serviciile social-filantropice au fost prezentate apoi de preotul Eugen Ciuche, consilier în cadrul Sectorului social-filantropic al Eparhiei Romanului şi Bacăului.