„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
IPS Mitropolit Teofan: „Cel care iartă este un om puternic“
Duminica aceasta, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan s-a aflat în judeţul Botoşani, unde a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii „Sfinţii Voievozi“ din Gorbăneşti, urmată de slujba Sfintei Liturghii. Potrivit tradiţiei, credincioşii prezenţi la slujbă s-au putut închina în Sfântul Altar.
Programul liturgic a început cu oficierea slujbei Aghesmei mici şi a Utreniei. În continuare, preotul paroh al comunităţii din Gorbăneşti - pr. Corneluş Aniţulesei, alături de oficialităţi şi localnici, l-a întâmpinat la poarta locaşului de cult pe IPS Părinte Mitropolit Teofan, după care a debutat slujba de sfinţire a Bisericii „Sfinţii Voievozi“ din Protopopiatul Botoşani, succedată de oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti pe o scenă special amenajată.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a explicat pericopa evanghelică a zilei, vorbind despre puterea iertării: „Capacitatea de a ierta este o mare taină. Cel care iartă este un om puternic; slab este cel care nu iartă. Cel care iartă este un om liber; cel care nu iartă este un sclav, parcă înlănţuit de o frânghie de cel care l-a jignit sau l-a rănit. Cel care nu iartă nu are libertate, fiind urmărit tot timpul de dorinţa răzbunării, pentru a plăti cu aceeaşi monedă sau mult mai aspru pe cel care l-a supărat într-un anumit moment al vieţii. Putem spune că acela care are capacitatea de a ierta se aseamănă cu Dumnezeu, Cel care iartă atât de mult. Cel care nu iartă în schimb parcă este cuprins de puterea întunericului, pentru că inima şi mintea sa sunt întunecate şi nu au posibilitatea să împlinească legea Domnului, spărgând lanţul urii şi al dorinţei de răzbunare“.
Potrivit tradiţiei, credincioşii prezenţi la slujbă s-au putut închina în Sfântul Altar.
Construcţia Bisericii „Sfinţii Voievozi“ - Gorbăneşti a fost începută în anul 1994 de către preotul paroh Ioan Cezar. Timp de 10 ani, cât a durat zidirea bisericii pe timpul păstoririi sale, a fost turnată fundaţia şi construite zidurile din cărămidă, până la boltă. Din anul 2005, odată cu venirea noului preot paroh, Aniţulesei Corneluş, a fost reluată construirea bisericii, cofrându-se şi turnându-se bolta, apoi acoperirea ei cu tablă zincată. A fost tencuită la interior, iar pe exterior a fost făcută faţada în praf de piatră. Pictura interioară a bisericii este în frescă, executată de către pictorul Valerică Ababe. Biserica a fost dotată cu catapeteasmă sculptată în stejar şi cu icoane pictate acrilic. În anul 2013, biserica a procurat un clopot de 260 kg. Între anii 2015-2016 s-a făcut mobilierul în Sfântul Altar, strana arhierească, iconostasul şi policandrele.