„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
IPS Mitropolit Teofan, la începerea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi
Cu prilejul începerii anului universitar 2017-2018, cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi au participat ieri la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Conform unei frumoase tradiţii, studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi au început anul universitar prin rugăciune. Ieri-dimineaţă, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia au fost citite rugăciuni de binecuvântare a noului an de studiu. La slujba oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au participat studenţii şi toate cadrele didactice, iar părinţii profesori au făcut parte din soborul co-slujitor. După citirea Evangheliei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit cuvântul de învăţătură, în care subliniat că în centrul tuturor activităţilor derulate într-o unitate de învăţământ teologic trebuie să fie Sfânta Liturghie: „Într-o facultate de teologie, în care suntem chemaţi să devenim, după cuvântul Domnului Hristos din Evanghelie, cărturari cu învăţătură despre Împărăţia cerurilor, studentul trebuie să înţeleagă că izvorul întregii teologii este viaţa în Hristos, dobândirea Duhului Sfânt, coborârea iubirii lui Dumnezeu Tatăl peste lume. Şi această taina a Împărăţiei lui Dumnezeu pregustată încă din această lume este arătată în mod deplin în Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, fără de care nu se poate concepe, în general, viaţa creştină şi, în mod special, viaţa unui aşezământ teologic. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită în biserica facultăţii de teologie şi în bisericile parohiale şi mănăstiri, este şi trebuie să rămână centrul întregii vieţi academice".
În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc şi hirotonia întru preot a părintelui diacon Iulian Cojocariu, pe seama Parohiei Boscoteni din Protopopiatul Hârlău.
Cuvânt de învăţătură şi recunoştinţă a fost rostit la final de părintele profesor univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi: „Acest nou an universitar marchează, pe de o parte, împlinirea unui deceniu de arhipăstorire în fruntea Bisericii lui Hristos din România a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ctitorul facultăţii noastre, iar, pe altă parte, este cel de-al zecelea an ce începe cu binecuvântarea şi sub păstorirea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, căruia îi mulţumim pentru toată rugăciunea, binecuvântarea şi sprijinul pe care ni l-a acordat necontenit. Totodată, anul acesta universitar inaugurează primul centenar al României reîntregite. Aşadar, pe de o parte sfinţii din această lună - Maica Domnului, Sfânta Parascheva, Sfinţii Români -, pe de altă parte Sfântul Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul, prăznuit astăzi, cel care are o lucrare teologică însemnată, şi culminând cu Sfânta Evanghelie a zilei şi cu Dumnezeiasca Liturghie să ne fie reper în acest nou an universitar, ca să devenim mai pătrunşi de credinţa noastră şi de învăţătura creştină şi, pe cât posibil, să fim şi noi, ca şi sfinţii pomeniţi, misionari ai Bisericii lui Hristos în lumea de astăzi".
Întâlnire cu studenţii teologi din anul I
Tot ieri, IPS Părinte Teofan s-a întâlnit cu studenţii anului I de studiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae". Întâlnirea a avut loc în Sala „Iustin Moisescu" a Ansamblului mitropolitan. Au participat la eveniment membri din conducerea facultăţii, profesori ai instituţiei, prcum şi numeroşi studenţi din primul an de studiu. Părintele decan Ion Vicovan a prezentat succint facultatea la care studenţii vor învăţa cel puţin patru ani, după care Părintele Mitropolit Teofan le-a adresat un cuvânt de folos tinerilor. Accentul a fost pus pe cele trei coordonate ale statutului de student teolog: viaţa academică, viaţa liturgică şi viaţa duhovnicească.