„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
IPS Părinte Mitropolit Teofan, prezent la hramul Centrului social-cultural „Sfântul Ilie“ al Mănăstirii Miclăuşeni
Centrul social-cultural „Sfântul Ilie“, instituţie înfiinţată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru administrarea castelului şi a parcului de la Miclăuşeni, şi-a serbat ieri hramul. Sfânta Liturghie cu ocazia sărbătorii a fost oficiată în Biserica „Buna Vestire“ a Mănăstirii Miclăuşeni de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. A fost primul hram al instituţiei în prezenţa unui ierarh.
Sfânta Liturghie a debutat cu citirea rugăciunii arhiereşti de dezlegare. Din soborul slujitor a făcut parte şi părintele arhimandrit Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi teologi, membri ai Colegiului „Sfântul Nicolae“ din Iaşi. La slujba arhierească au fost prezenţi credincioşi din oraşele Iaşi, Roman şi Târgu Frumos.
„Cine Îl simte pe Dumnezeu aproape, simte că are putere“
„Sfântul Proroc Ilie a avut puterea, prin mila şi binecuvântarea lui Dumnezeu, să facă cerul să nu plouă, să facă cerul să plouă sau să se coboare foc din cer. Prin aceste minuni, marele proroc ne arată că omul trăitor pe pământ, chiar dacă este cuprins de slăbiciuni, este chemat să le depăşească, să se înalţe cu cugetul către Dumnezeu şi să aibă o viaţă cât mai curată, o viaţă de sfinţenie. În Sfântul Proroc Ilie se regăsesc toţi creştinii care sunt oameni ai rugăciunii; doar rugăciunea i-a fost reazăm marelui proroc atât în zilele bune, cât şi în zilele rele, şi prin intermediul rugăciunii L-a simţit pe Dumnezeu aproape. Şi cine Îl simte pe Dumnezeu aproape, simte că are putere, depăşeşte obstacolele din viaţă şi ajunge, în cele din urmă, la liman“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în cuvântul de învăţătură.
La final, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat mulţumiri stavroforei Mihaela Stroescu, stareţa Mănăstirii Miclăuşeni, şi monahiei Parascheva Călmăţuianu, coordonator al Centrului social-cultural „Sfântul Ilie“, pentru activitatea socială, culturală şi duhovnicească desfăşurată în mod ireproşabil.