„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
IPS Pimen: „Dumnezeu este Cel care desăvârşeşte lucrul mâinilor noastre”
Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat duminica trecută slujba de sfinţire a paraclisului de la demisolul bisericii din localitatea Poiana Stampei, unde vor fi săvârşite slujbele până la sfinţirea noului locaş de cult.
Arhiereul a fost întâmpinat la intrarea în sat de călăreţi îmbrăcaţi în costum naţional şi condus cu alai până la biserică, unde a fost aşteptat cu Sfânta Evanghelie de către soborul slujitor şi cu pâine şi sare de credincioşi. De la eveniment nu au lipsit oficialităţile locale şi judeţene. Alături de pr. paroh Tătaru Domiţan şi de pr. protopop Aurel Goraş, o prezenţă deosebită în soborul slujitor fost cea a părintelui prof. univ. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
După slujba de sfinţire a paraclisului de la demisolul bisericii, a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească pe o scenă special amenajată. Răspunsurile la strană au fost date de Corala „A. Mureşanu” din Bistriţa şi Corala „Ecclesia” din Dorna Candreni.
„Unde vrea Dumnezeu, se biruieşte rânduiala firii. Ce a vrut să ne arate, să ne înveţe Mântuitorul, prin minunea înmulţirii pâinilor şi a peştilor? Noi trebuie să ne îngrijim de pâinea cea de toate zilele, dar fără să uităm vreun moment că Dumnezeu plineşte. Dumnezeu este Cel care desăvârşeşte lucrul mâinilor noastre. Nimic fără ajutorul lui Dumnezeu!”, a spus IPS Arhiepiscop Pimen, în cuvântul de învăţătură.
La finalul slujbelor, părintele protopop Aurel Goraş a oferit diplome de recunoştinţă constructorilor şi credincioşilor care au ajutat la ridicarea noului paraclis. Totodată, având în vedere că serbarea Zilelor comunei este în plină desfăşurare, primarul localităţii, Viluţ Mezdrea, a felicitat, din partea întregii comunităţi, familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.
Ziua s-a încheiat cu o paradă de costume populare, trăsuri, cai şi fanfară. Primăria comunei, împreună cu reprezentanţi din Comitetul parohial, a pregătit peste 1.000 de pachete cu hrană şi a invitat închinătorii veniţi de departe la o agapă.
Demisolul sfinţit duminică- cu rang de paraclis - a primit hramul „Sfânta Treime”; aici se va sluji până la târnosirea noii biserici a satului. După incendiul devastator din 2015, locul Sfântului Altar a fost marcat cu o cruce de lemn pe care este înscris numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii vechiului şi viitorului locaş de cult. La biserica din Poiana Stampei, primul preot paroh a fost cunoscutul folclorist Simeon Florea Marian.