„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
IPS Teofan: „A aparţine Bisericii înseamnă a-L cunoaşte pe Dumnezeu“
În Duminica a şaptea după Sfintele Paşti, numită şi Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, 20 mai 2018, credincioşii din Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Humuleştii Noi, Târgu Neamţ, au participat la slujba de târnosire a sfântului locaş şi la Sfânta Liturghie, slujbele fiind săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de clerici.
Credincioşi de toate vârstele s-au rugat împreună cu ierarhul lor ieri, participând la sfintele slujbe oficiate la Parohia Humuleştii Noi. Ploaia apărută în primul moment al zilei nu i-a alungat pe credincioşii veniţi atât din localitate, cât şi din părţile oraşului de sub Cetatea Neamţului. La slujba de resfinţire a Bisericii „Sfinţii Voievozi" au participat atât tineri, cât şi bătrâni, părinţi cu copii în braţe, dar şi autorităţi locale şi judeţene. Alături de chiriarh, din soborul părinţilor au mai făcut parte părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, părintele Nicolae Axentioi, protopop de Târgu Neamţ, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, dar şi părintele Vasile Porumbescu, parohul comunităţii din Humuleşti. După ce s-a sfinţit sfântului locaş cu Sfântul Mir şi stropirea lui cu apă sfinţită, închinătorii au primit binecuvântarea de a intra în Sfântul Altar. Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată pe un podium special amenajat, nu înainte ca Părintele Mitropolit să citească rugăciunea de dezlegare credincioşilor prezenţi. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup psaltic de la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ.
„Odată ce am fost botezaţi în Biserică, noi facem parte din Biserică"
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură: „Atunci când folosim cuvântul «biserică» ne gândim la acest sfânt locaş cu tot ceea ce reprezintă el, cu crucea aşezată deasupra, forma ei de cruce, pictura din biserică, masa Sfântului Altar şi toate cele care sunt în biserică. Fiecare în parte ne grăieşte ceva: arhitectura, pictura, podoaba bisericii. În acelaşi timp, când spunem «Sfânta Biserică» spunem toată creştinătatea ortodoxă adunată lângă Sfântul Altar, noi, cei de faţă, şi cei asemenea nouă. Adevărul acesta este, odată ce am fost botezaţi în Biserică, noi facem parte din Biserică".
Tot în cadrul predicii, Părintele Mitropolit le-a vorbit credincioşilor despre ce înseamnă să participi la viaţa Bisericii: „Faptul că facem parte din Biserică, această participare a noastră la viaţa Bisericii, apartenenţa noastră la ea, se arată în mai multe feluri: a înţelege ce este Biserica, cine este Dumnezeu şi care sunt tainele credinţei pe care noi trebuie să le cunoaştem, căci spune Sfânta Evanghelie: «Aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis». A aparţine Bisericii înseamnă a-L cunoaşte pe Dumnezeu, pe Fiul Său, pe Dumnezeu Duhul Sfânt".
Pentru întreaga activitate pe care părintele paroh Vasile Porumbescu a desfăşurat-o, dar şi pentru meritele deosebite, IPS Părinte Mitropolit Teofan l-a hirotesit întru iconom stavrofor, primind din partea ierarhului bederniţa, brâul roşu şi crucea pectorală. Totodată, Părintele Mitropolit a acordat distincţii de vrednicie ctitorilor şi credincioşilor care au contribuit la lucrările de renovare ale bisericii. De asemenea, părintele Vasile Porumbescu i-a dăruit în semn de gratitudine Înaltpreasfinţiei Sale o icoană cu Maica Domnului şi părintelui protoiereu Nicolae Axentioi o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae.
După ce credincioşii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine şi au luat binecuvântarea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, aceştia au participat la agapa oferită de comunitate, primind, totodată, pachete cu hrană.