„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
IPS Teofan, prezent la înmormântarea studentei trecute la cele veşnice în accidentul rutier din Spania
Studenta Veronica Matcovici, fiica preotului Vasile Matcovici din Popeşti, trecută la Domnul în accidentul de autocar ce a avut loc duminică, 20 martie 2016, în apropierea localităţii Freginals, provincia Tarragona din Spania, a fost condusă duminică, 27 martie, pe ultimul drum. Slujba înmormântării a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor format din 40 de preoţi şi diaconi. Veronica avea 23 de ani, era în anul I la studii de master la Facultatea de Geografie şi Geologie şi, din luna februarie 2016, urma un stagiu de studiu Erasmus la Universitatea din Barcelona.
Zile de doliu şi de mare durere în Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din localitatea Popeşti, Protopopiatul 3 Iaşi, unde Veronica, fiica cea mică a părintelui Vasile Matcovici, a fost condusă duminică, 27 martie, pe ultimul drum. Cele aproape 1.000 de persoane care au participat la slujba înmormântării - colegi, profesori, cunoscuţi şi enoriaşi - au arătat încă o dată, prin prezenţa lor, cât de iubită era Veronica. Familia tinerei a realizat pentru slujba înmormântării un culoar de flori de la biserică până la mormânt şi a pus din loc în loc fotografii cu Veronica.
Înainte de înhumare, au avut loc cuvântările şi prezentarea mesajelor de condoleanţe. După recitarea unei poezii dedicate Veronicăi de o colegă, a vorbit din partea Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi prof. univ. dr. Eugen Rusu, îndrumătorul tezei de licenţă a Veronicăi Matcovici. La înmormântare a fost prezent şi prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, preşedintele Senatului Universităţii „Al. I. Cuza“.
„Iubirea noastră faţă de Veronica şi iubirea ei faţă de noi nu se încheie odată cu aşezarea în întunericul mormântului“
Ultimul cuvânt i-a aparţinut Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, care a subliniat faptul că iubirea depăşeşte graniţele morţii: „Sfântul Apostol Pavel, adresându-se în mod special celor care simt că pierderea unei fiinţe dragi este irecuperabilă, spune: «Să nu vă întristaţi ca ceilalţi care nu au nădejde. Pentru că de credem că Iisus a murit şi a înviat, tot aşa credem că Dumnezeu, pe cei adormiţi întru Iisus, îi va aduce împreună cu El». Ce înseamnă, în cele din urmă, acest cuvânt? Înseamnă că, în esenţa lucrurilor, Veronica nu a murit, ci doarme. Înseamnă că Veronica a plecat pentru o vreme, că ea este aşezată, în conformitate cu adevărul Evangheliei, în odihna întru Dumnezeu. Înseamnă că într-o bună zi, părintele, doamna lui şi ceilalţi membri ai familiei - surorile şi fratele -, cât şi toţi cei de faţă, într-o formă de neconceput pentru gândirea noastră omenească, se vor întâlni cu Veronica. Iubirea noastră faţă de Veronica şi iubirea ei faţă de noi nu se încheie odată cu aşezarea în întunericul mormântului. Aici ne este speranţa şi spre această direcţie suntem chemaţi într-o asemenea zi să ne orientăm convingerea, în ciuda sumedeniilor de îndoieli şi de puţinătate de credinţă, care pătrund, puţin câte puţin, ca un întuneric în noi“.
Veronica Matcovici, în vârstă de doar 23 de ani, a decedat în Spania în urma unui accident rutier în care au murit alte 13 persoane. Autocarul în care se aflau s-a răsturnat şi s-a ciocnit cu un alt autovehicul. Tânăra era înscrisă în anul I la masterul de Turism şi dezvoltare regională, cu predare în limba franceză, de la Facultatea de Geografie şi Geologie, după ce a absolvit licenţa în acelaşi domeniu, şi era apreciată de către colegi şi profesori drept un student model, implicat şi conştiincios. Veronica era pasionată de geografie şi de călătorii, dar şi de muzică, înscriindu-se la Corul „Lyrodia“ de la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“.