„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
IPS Teofan: „Să avem grijă de elementul principal, fundamental, care asigură unitatea unei ţări, anume familia”
Ieri, 21 septembrie 2018, la Cimitirul militar Maxut din comuna Deleni, judeţul Iaşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi, a participat la ceremonia militară şi religioasă dedicată eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.
În noiembrie 1916, după retragerea din Transilvania şi Muntenia, Divizia 13 Infanterie Ploieşti se dispune în zona Hârlău-Maxut-Deleni pentru refacere. La Conacul Polizu din Maxut se găsea comandamentul Diviziei 13 Infanterie şi col. Ion I. Popescu - comandantul diviziei. Regimentul 48 Infanterie Buzău (component din Divizia 13) era cartiruit la Maxut (comuna Deleni) în bordeie săpate în pământ (ofiţerii - în casele ţăranilor). În iarna 1916-1917, în timp ce se aflau în refacere, cantonaţi în bordeie săpate în pământ la marginea satelor Deleni şi Maxut, peste 600 de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău au fost răpuşi de epidemiile de tifos exantematic şi febră recurentă, epidemii care au făcut ravagii şi în rândul armatei, dar şi al populaţiei din Moldova. Parte din ei sunt înhumaţi la Maxut în gropi comune, în şanţuri paralele la marginea cimitirului.
În amintirea acestui tragic eveniment, ieri, 21 septembrie, s-a desfăşurat la la Maxut o ceremonie militară şi religioasă dedicată eroilor căzuţi la datorie în Războiul pentru reîntregirea neamului.
În debutul evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat slujba Parastasului pentru eroii căzuţi la datorie şi a rostit un cuvânt de învăţătură. „Aflându-ne într-un moment special, în care românul adevărat este chemat să-şi apere valorile legate de neam şi de familie, cred că oştenii îngropaţi aici şi cei aşezaţi în alte cimitire ale ţării cer, solicită, insită şi stăruiesc către noi, cei de faţă, şi cei asemenea nouă să avem grijă la graniţele ţării şi să avem grijă de elementul principal, fundamental, care asigură unitatea unei ţări, anume familia”, le-a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei celor prezenţi.
Ceremonia a continuat cu rostirea de discursuri din partea oficialităţilor prezente. În cadrul ceremoniei, locuitorilor comunei Deleni le-a fost acordată Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918, fără barete, distincţie instituită de către Regele Ferdinand I. Cel care a primit distincţia în numele locuitorilor a fost primarul comunei Deleni, Dumitru Prigoreanu. La manifestarea de ieri a participat şi generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica (Buzău).
La final, în sunet de fanfară, s-au depus coroanele de flori din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi a autorităţilor locale şi centrale. Evenimentul de la Maxut a avut loc sub egida Centenarului Marii Uniri.
Ansamblul comemorativ de la Maxut
Ansamblul comemorativ (câteva morminte trasate sugestiv doar la suprafaţă şi soclul), cunoscut şi ca Cimitirul militar Maxut, a fost amenajat la iniţiativa Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu” - Buzău, prin grija Primăriei Deleni şi cu sprijinul Brigăzii 15 Infanterie Podu Înalt din Divizia 2 Infanterie Getica - Buzău. Inaugurarea cimitirului militar a avut loc la data de 23 octombrie 2012, slujba fiind oficiată de PS Părinte Calinic Botoşăneanul. La ceremonie au participat diverse personalităţi ale vieţii publice ale judeţelor Iaşi şi Buzău (preşedinţi de consilii judeţene, prefecţi, subprefecţi, primari etc.) dar şi militari, în rândul cărora s-a remarcat generalul de brigadă Nicolae Ciucă, preşedintele Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu”, actualul Şef al Statului Major General al României.
Cimitirul militar Maxut - Deleni are o suprafaţă de 480 mp şi are delimitate 8 parcele cu câte 2 cruci fiecare, în total 16 cruci din piatră de Năieni, judeţul Buzău, confecţionate de Marian Apostol. Ansamblul mai cuprinde o troiţă din lemn de stejar sculptată de Maricel Potoroacă din Iaşi.