„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
IPS Teofan: „Sfinţii sunt cei care, prin taina smereniei lor, nu doresc să-l domine pe celălalt“
În această duminică, în istoria Mănăstirii Tarcău din judeţul Neamţ s-a mai scris o filă, una marcată de resfinţirea bisericii de lemn cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor". Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Ieri, în Duminica Tuturor Sfinţilor, 3 iunie 2018, Mănăstirea Tarcău din judeţul Neamţ s-a îmbrăcat în haină de mare sărbătoare: biserica veche de lemn a fost resfinţită.
Slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Credincioşii prezenţi în număr mare au ascultat, după citirea Evangheliei, cuvântul de învăţătură al Părintelui Mitropolit. „Sfinţii sunt cei care, prin taina smereniei lor, nu doresc să-l domine pe celălalt. Pentru ei, celălalt este raiul. Oamenii mândri doresc să-i domine pe ceilalţi pentru că celălalt, în perspectiva lor, este iadul. Sfinţii pe care îi prăznuim astăzi sunt cei care au devenit oameni liberi, căci liber este omul care nu este dominat de păcat şi care, prin pocăinţă, îndepărtează sclavia răului şi domină pornirile păcătoase".
La finalul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Luca Diaconu, exarhul mănăstirilor din zona Neamţ, a dat citire hrisovului de sfinţire. În semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată, părintele stareţ al Mănăstirii Tarcău, ieromonahul Grigorie Ruxandu, a fost hirotesit în treapta de protosinghel. De asemenea, distincţii de vrednicie au primit şi principalii noi ctitori ai sfântului locaş.
Locaşul de cult proaspăt resfinţit, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor", datează de la anul 1833, suferind în ultimii ani ample lucrări de restaure. Credincioşii prezenţi s-au putut închina pe parcursul zilei în Sfântul Altar al locaşului de cult.