„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
IPS Teofan: „Vom fi chemaţi peste câteva săptămâni să ne arătăm printr-un gest exterior mărturisirea dreptei credinţe”
Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” - Lebăda din judeţul Botoşani şi-a sărbătorit ieri hramul. Momentul de sărbătoare a fost marcat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat Sfânta Liturghie şi a adresat cuvânt de învăţătură. Alături de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a slujit părintele arhimandrit Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarhul zonei Botoşani, precum şi stareţi ai mănăstirilor din zonă.
În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în a subliniat faptul că smerenia, iertarea şi iubirea sunt căi prin care fiecare creştin poate fi purtător de cruce, următor Domnului Hristos: „În primul rând, smerenia este taina Crucii, pentru că smerenia defineşte Întruparea, Răstignirea şi Moartea Domnului Iisus Hristos. În al doilea rând, taina iertării este exprimată, de asemenea, prin realitatea Crucii. Un om care nu iartă, un om care nu trece peste greşelile celor din jur, un om cuprins de lanţul răzbunării nu poate trăi autentic taina Crucii aici, pe pământ, şi nu o poate dobândi pe deplin în Împărăţia cerurilor. Taina Crucii se exprimă, în al treilea rând, prin taina iubirii celor de aproape, a celor de departe, a lui Dumnezeu şi a aproapelui, incluzând în aproapele nostru şi pe duşmanul nostru. Şi dacă poate, pe undeva, nu este foarte greu, - deşi uneori greu este - să-l iubeşti şi pe cel care nu ţi-a făcut rău, care nu ţi-a făcut nici o împiedicare, cât de greu este ca omul să-şi iubească vrăjmaşul? Şi numai cel care tinde spre aceasta, chiar dacă nu a dobândit-o pe deplin, numai acesta este cu adevărat purtător de Cruce, următor al lui Hristos şi primit în taina Împărăţiei cerurilor”.
La finalul Liturghiei, după împărtăşirea credincioşilor cu Sfintele Taine, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei le-a vorbit credincioşilor despre taina familiei creştine şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să participe la referendumul ce va fi organizat pentru modificarea Constituţiei: „Avem în faţă şi lucrarea care este legată de taina familiei. Vom fi chemaţi peste câteva săptămâni, noi, cei care suntem în ograda Bisericii şi nu numai, să ne arătăm printr-un gest exterior mărturisirea noastră a dreptei credinţe, a adevărurilor care sunt scrise în Sfânta Scriptură şi anume cele legate de familie. Am încredinţarea că şi dumneavoastră, cei de faţă, deja cunoaşteţi despre ce este vorba şi deja vă pregătiţi şi încercaţi în jurul dumneavoastră să creaţi spaţii de lumină şi de manifestare a acestei mărturisiri, chemându-i pe toţi cei pe care îi cunoaşteţi, din apropiere sau membri ai familiei, prieteni şi cunoscuţi care trăiesc în alte zone ale Moldovei, ale ţării, ale lumii, cu îndemnul să adeverească că sunt iubitori de Dumnezeu, de Biserică, de neam, arătându-şi toate aceste gânduri prin ataşamentul faţă de taina familiei”.
Schitul Lebăda a luat fiinţă la începutul lunii august 2011. Biserica aşezării monahale este în stil maramureşean, copie după Mănăstirea Bârsana din judeţul Maramureş. Mănăstirea a fost sfinţită de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în data de 14 septembrie 2011. Stareţa Mănăstirii Lebăda este monahia Doroteia Dulgheru.