„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
„Istoria unei şcoli de altădată: Seminarul Teologic de la Socola“
Marţi, 19 aprilie 2016, în aula filialei Iaşi a Academiei Române s-a desfăşurat simpozionul „Istoria unei şcoli de altădată: Seminarul Teologic de la Socola“. Comunicările au fost susţinute de pr. prof. dr. Dragoş Bahrim, prof. dr. Adrian Timofti, pr. dr. Florin Bucescu şi dr. Leonidas Rados.
Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“ şi Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“, în scopul evocării celei mai vechi instituţii de învăţământ peste nivel gimnazial în limba română, fondată de Mitropolitul Veniamin Costachi în anul 1803.
„Ideea manifestării a apărut în urma unei discuţii cu părintele director Dragoş Bahrim, amândoi constatând, din nefericire, absenţa unei dezbateri mai largi privind istoria Seminarului Veniamin de la Socola şi dispariţia acestui element simbolic din istoria Iaşului în ultimile decenii. Iniţiativa noastră se leagă şi de campania celor de la Institutul de Psihiatrie Socola, care doresc să restaureze ultima clădire rămasă în picioare din vechiul ansamblu mănăstiresc şi şcolăresc de la Socola“, a declarat dr. Leonidas Rados de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“ din Iaşi.
În cadrul simpozionului, au fost prezentate următoarele comunicări: „O şcoală emblematică pentru învăţământul românesc din secolul al XIX-lea: Seminarul Veniamin de la Socola“ - pr. prof. dr. Dragoş Bahrim (Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“), „Începuturile Seminarului Veniamin de la Socola“ - dr. Adrian Timofti (Liceul Pedagogic Iaşi), „Contribuţia Seminarului Veniamin la dezvoltarea muzicii psaltice româneşti în secolul al XIX-lea“ - pr. dr. Florin Bucescu (Universitatea de Arte „George Enescu“), „Constantin Erbiceanu, elev şi profesor al Seminarului de la Socola“ - dr. Leonidas Rados (Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“). Delegatul la eveniment al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan a fost pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, nelipsind nici reprezentanţi din partea Institutului de Psihiatrie Socola.
„Manifestarea desfăşurată la Academia Română vine să amintească de istoria Seminarului Veniamin, în special cea referitoare la secolul al XIX- lea. Ne-au susţinut şi partenerii noştri - Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Academia Română şi Institutul de Psihiatrie Socola. Istoria Seminarului Veniamin, cea de învăţământ teologic preuniversitar şi ştiinţă, a fost una extrem de onorantă şi prestigioasă şi trebuie repusă în lumină. Comunicările susţinute cu acest prilej au amintit tocmai de această moştenire impresionantă pe care o avem în spate, care trebuie revalorificată“, a adăugat pr. prof. dr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Iaşi.
Manifestarea a făcut parte şi din calendarul acţiunilor dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române.