„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
ITOM 2019, la Iaşi
Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Moldova se va desfăşura la Iaşi, în perioada 23-25 august 2019, sub egida Tânărul în cetate.
Aflat la a doua ediţie, evenimentul va reuni 1.500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani din judeţele Iaşi, Neamţ, Botoşani, Bacău, Suceava, dar şi din Republica Moldova şi nordul Bucovinei.
Câteva repere din programul evenimentului:
23 august:
- Festivitatea de deschidere - Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
24 august:
- 7 conferinţe de tip TEDex, 65 de ateliere - Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”;
- conferinţă - Grădina Palas;
- concert - Grădina Palas.
24 şi 25 august:
- Festivalul Bucuriei şi Târgul Meşteşugurilor Populare.
25 august:
- Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană şi festivitatea de închidere.
Organizat cu scopul stimulării implicării tinerilor în viaţa societăţii şi al creării cadrului în care aceştia să poată găsi modele şi trăi experienţe formatoare care să-i apropie de Biserică, evenimentul propune tinerilor întâlnirea cu personalităţi care au reuşit, prin viaţa şi implicarea lor, să producă o schimbare în jurul lor plecând de la schimbarea făcută la nivel personal.
Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann” va concerta la ITO Moldova 2019
Sâmbătă, 24 august 2019, în Grădina Palas, începând cu ora 20:00, Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann” va oferi publicului ieşean un recital de muzică veche românească.
Muzica Ansamblului cameral de muzică veche „Anton Pann” readuce în atenţia unei audienţe tot mai numeroase, prin căldura interpretării fără cusur a ornamenticii şi ritmicii specifice, savoarea muzicii de curte, delicateţea formelor clasice de sorginte orientală şi, totodată, un suflu nou de energie transpusă prin orchestraţia actuală, vivacitatea tinereţii interpreţilor şi devotamentul lor faţă de muzica pe care o propun.
Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann” şi-a ales ca misiune să redescopere frumuseţea muzicii vechi româneşti şi să o împărtăşească, în bucurie, publicului. Grupul a luat fiinţă în anul 2004 şi a atras tineri muzicieni, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică, uniţi de pasiunea lor comună de a aduce din nou la lumină valori culturale muzicale dintre secolele XIV şi XIX.
Autenticitatea muzicii lor se bazează atât pe folosirea instrumentelor tradiţionale, pentru un sunet ce redă cât mai fidel emoţia epocii, cât şi pe o amplă activitate de cercetare în urma căreia au fost descoperite documente vechi şi manuscrise, aflate în custodia unor biblioteci din ţară sau în arhivele unor mănăstiri şi biserici din România.
Fiecare concert al Ansamblului „Anton Pann” aduce în faţa publicului frumuseţea demult uitată a muzicii vechi ce renaşte în luminile scenei şi compozitori valoroşi din vechime, precum Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Mitropolitul Veniamin Costache, Ioan Căianu, Ali Ufki, Sultanul Abdul Aziz, Tambur Cemil Bey şi mulţi alţii revin în actualitate.
Concertul face parte din seria de evenimente publice cuprinse în cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Moldova - ITO Moldova, eveniment organizat de Arhiepiscopia Iaşilor în perioada 23-25 august 2019 la care participă 1.500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14-35 ani din judeţele Iaşi, Neamţ, Botoşani, Suceava, Vaslui, Bacău şi care oferă participanţilor un program alcătuit din 6 conferinţe tip TEDx, ateliere de dezbateri, vizita oraşului Iaşi, conferinţa cu tema „Tânărul în cetate”, Sfânta Liturghie, o festivitate de deschidere şi una de închidere.
Parteneri principali ai evenimentului: Primăria Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, ASCOR Iaşi, ATOR Iaşi, Doxologia Media, TRINITAS TV.
ITOM 2019:
- 180 de voluntari, 65 de moderatori, 1.300 de locuri de cazare, 65 de ateliere, 7 conferinţe de tip TEDex, 1 conferinţă în aer liber, 1 concert - ITOM 2019.
Organizatori: Arhiepiscopia Iaşilor, ASCOR şi ATOR Iaşi.
Parteneri: Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Primăria Municipiului Iaşi.