„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Izvorul Tămăduirii la Sângeap-Basaraba
Pelerinii au participat în număr mare la hramul Mănăstirii Sângeap-Basaraba din judeţul Iaşi. Sfânta Liturghie a fost urmată de oficierea Aghesmei mici, cu prilejul Izvorului Tămăduirii.
Praznicul Izvorului Tămăduirii adună un număr mare de credincioşi mai ales în sfintele mănăstiri, unde există tradiţia să se organizeze procesiuni şi slujbe religioase. În comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, la câţiva kilometri de oraşul Hârlău, se află Mănăstirea Sângeap-Basaraba, locul unde pelerinii din satele învecinate urcă adesea pentru a participa la Sfânta Liturghie, la slujba Privegherii sau la Taina Sfântului Maslu. Cei ce aleg să urce la pas drumul de pe colina unde este aşezată mănăstirea au timp să mediteze la urcuşul vieţii şi să spună o rugăciune până să ajungă în oaza de spiritualitate de la Basaraba. Ziua Izvorului Tămăduirii a adunat în aşezarea monahală amintită mii de pelerini care au serbat, împreună cu soborul mare de preoţi şi cu monahiile de la mai multe mănăstiri moldave, hramul bisericii din zid. Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară de arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iaşilor, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a adresat un cuvânt de învăţătură legat de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. La momentul împărtăşirii, oamenii s-au apropiat cu multă credinţă şi evlavie de Sfântul Potir pentru a primi Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Arhimandritul Gavriil Alexa, stareţul aşezării monahale, a mulţumit tuturor celor ce au fost prezenţi la hramul bisericii de zid, aflată în construcţie, dar în mod special părintelui Nichifor Horia, „cel mai mare dintre delegaţii Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan“. „Serbăm hramul bisericii noi, pe care am văzut-o crescând ca pe o pruncă. Când privim la ea, avem gânduri de recunoştinţă către Dumnezeu pentru că a îngăduit să se ridice. Mulţi mi-au mărturisit că nu credeau că se va înălţa biserică de zid aici. Maica Domnului a lucrat prin oameni pentru ca acest locaş să se ridice“, a mărturisit arhimandritul Gavriil Alexa. În continuare, a avut loc o procesiune către fântâna mănăstirii, unde s-a oficiat slujba Aghesmei mici, iar apoi au fost sfinţite cele cinci cruci ce vor fi aşezate pe turlele locaşului de închinare. Pelerinii au fost stropiţi cu apa sfinţită, pe care au luat-o la casele lor pentru a gusta timp de câteva zile. Credincioşii care doresc să sprijine la finalizarea lucrărilor de construcţie a bisericii noi de la Mănăstirea Sângeap-Basaraba pot face donaţii în contul RO 93BRDE240 SV85871232400.