„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Jertfă şi credinţă la rândul Sfintei Parascheva
Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfânta Ecaterina şi-au primit pelerinii la Iaşi timp de câteva zile. Prin dreptul celor două racle, aflate în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, au trecut copii, tineri şi bătrâni. Cu toţii au mulţumit pentru binefacerile primite şi s-au rugat celor două sfinte să le dăruiască cele de folos.
Credinţa şi dragostea pentru sfinţi adună în aceste zile la Iaşi zeci de mii de oameni care aşteapă ore în şir pentru a se închina la moaştele Cuvioasei Parascheva. Rândul format în apropierea Catedralei Mitropolitane din capitala Moldovei parcă nu se mai termina. Alături de oameni au stat jandarmii, voluntarii de la Crucea Roşie, voluntarii Sfintei Parascheva şi alţi oameni cu suflet mare care le-au oferit câte un pahar cu ceai sau un pachet cu alimente. Am pornit spre ultimii pelerini aflaţi la rând din curtea catedralei, unde se auzeau frumoasele cântări de la Privegherea închinată Sfântului Apostol Andrei. Pe Strada „Sfântul Andrei” am întâlnit un grup de tineri veniţi la Sfânta Parascheva de la Seminarul Teologic Ortodox din Suceava. „Suntem 11 colegi de seminar, care ne-am gândit să venim anul acesta pentru a ne închina Sfintei Parascheva. Ştiam că se stă mult la rând şi de aceea ne-am hotărât să facem un pic de efort pentru Cuvioasa”, a spus unul dintre tineri. Liniştea ce predomină la rândul pelerinilor este întreruptă la un moment dat de câteva credincioase care aleg să cânte câteva pricesne. Versurile lor se potrivesc cu multe din cerinţele pe care oamenii le aşază la racla Sfintei: „Maică curată, pururea Fecioară, ridică greul sufletului meu”. Alţi credincioşi au venit pregătiţi cu acatistul Cuvioasei. „Tocmai îmi pregăteam acatistul Sfintei Parascheva pentru a parcurge drumul mai uşor până la sfânta raclă. Chiar dacă am multe ore de stat în picioare, ştiu că după ce voi ajunge la Sfânta, oboseala va dispărea. Acolo se simte doar harul Cuvioasei”, a mărturisit Maria din Târgovişte.
Bucuria de a fi voluntar la rândul Cuvioasei
Mulţi copii au putut fi văzuţi alături de părinţii lor la rândul format. Răbdarea lor urma să fie răsplătită cu întâlnirea cu o sfântă ce a făcut multe minuni în viaţa multor prunci. „Am venit la Sfânta Parascheva împreună cu cei doi copii, Timotei şi Teofan Constantin, şi cu soţia. Deşi sunt micuţi, dăm slavă lui Dumnezeu că au răbdare”, a menţionat un pelerin venit din Braşov. Din loc în loc, oamenii cu suflet mare au ajuns la pelerinii osteniţi pentru a le oferi câte un mic pachet cu alimente şi un ceai. „Este o mare bucurie să fii voluntar la rândul Sfintei Parascheva. Consider că darurile pe care le împart oamenilor vin de la Cuvioasa, care îi aşteaptă pe toţi. Pe lângă faptul că facem voluntariat, suntem alături de pelerini şi îi ascultăm ori de câte ori este nevoie”, a remarcat Mădălin de la Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Iaşi. Au trecut multe ore de stat la rând, iar după momentul întâlnirii cu Sfânta Parascheva, pelerinii simt o mare bucurie şi o uşurare sufletească. „Am venit la Iaşi cu un grup de 50 de persoane din Tulcea şi Constanţa. A fost obositor, dar frumos. Sunt pentru prima dată în capitala Moldovei. M-a impresionat monumentala catedrală şi modul cum a fost restaurată. A meritat să vin la Cuvioasa cea mult folositoare”, a remarcat Aurel din Constanţa. A fost impresionant gestul pe care cei mai mulţi credincioşi l-au facut după ce s-au închinat la moaştele Ocrotitoarei Moldovei. După ce au trecut prin dreptul raclei, s-au oprit şi au mai spus o rugăciune cu faţa către badachin. Imaginea este deosebit de frumoasă, pentru că sufletul lor, însetat de dorul după sfinţi, priveşte şi către cer, unde este preaslăvit de îngeri Dumnezeu, Izvorul sfinţeniei.