„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„La Dumnezeu ajungem printr-un mod de vieţuire şi nu printr-un mod de gândire“
După întâlnirea de joia trecută cu prof. dr. Hc. Gheorgheos Mantzaridis şi pr. prof. dr. Vasilios Kalliakmanis, studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi au avut ocazia să-l audieze miercuri, 23 noiembrie, în cadrul unei conferinţe pe Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Sisaniou şi Siatista - Grecia. Evenimentul a avut loc în în Sala „Sinaxar“ a Muzeului Mitropolitan Iaşi.
În deschiderea evenimentului a vorbit pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, care a prezentat invitatul, evidenţiind şi faptul că la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi s-a creat o frumoasă tradiţie în ultimii ani, prin care profesori şi duhovnici renumiţi din ţară şi străinătate se întâlnesc cu studenţii în cadrul unor conferinţe cu teme din aria de preocupare academic-duhovnicească.
În continuare, IPS Părinte Mitropolit Pavlos le-a vorbit studenţilor teologi despre înţelesurile dogmei, despre Dumnezeu şi legătura omului cu Dumnezeu: „Dacă dorim să-L cunoaştem pe Dumnezeu, Dumnezeul cel Viu al Bisericii, trebuie să-L cunoaştem pe calea şi drumul cel drept şi corect, pe drumul credinţei, adică al încrederii. Ajungem aşadar la Dumnezeu printr-un mod de vieţuire şi nu printr-un mod de gândire. Dumnezeu este iubire, Dumnezeu este libertate şi de aceea El nu ar fi creat niciodată fiinţe care să nu fie libere. Le-a creat atât de libere astfel încât în această libertate să poată spune „nu“ chiar şi lui Dumnezeu Însuşi. Căderea omului este o cădere din libertate, dar este o cădere şi din comuniunea şi părtăşia omului cu Dumnezeu. Această cădere are consecinţă întunecarea minţii omului şi dificultatea lui de a-L mai cunoaşte pe Dumnezeu. Spuneam şi cu alte ocazii faptul că Biserica este o icoană a universului; sfinţii sunt oamenii care până mai ieri se aflau împreună cu noi şi care, plecând din viaţa aceasta, au devenit dumnezei după har. Sfinţii sunt mai aproape acum de noi decât atunci când au vieţuit printre noi“.
La final, studenţii prezenţi i-au adresat întrebări părintelui mitropolit, primind răspunsuri din partea acestuia. Translatorul întâlnirii a fost părintele protosinghel Nathanael Neacşu.