„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
La Flămânzi, tinerii vor să devină sfinţi
În mijlocul verii, când toată lumea caută relaxare, umbră şi răcoare, tinerii din oraşul Flămânzi au trecut la treabă. Mai exact, în perioada 10-12 iulie, aceştia şi-au reunit forţele pentru ca tabăra tinerilor din filiala ATOR Flămânzi să se poată desfăşura cum se cuvine.
Tema taberei de anul acesta, aflată la a II-a ediţie, s-a numit „Sfinţii tineri şi tinerii sfinţi“. De ce această temă? Pentru că sfinţii tineri precum Sf. Filofteia, Sf. Ioan Rusu, Sf. Ioan Valahul sau Sf. Parascheva de la Iaşi sunt cele mai grăitoare modele de sfinţi ce reprezintă pentru tinerii de astăzi un îndemn la sfinţenie şi dovada cea mai grăitoare că tinerii pot deveni sfinţi. Sub îndrumările pr. Marius Pîjîn, coordonatorul acestei filiale, tinerii ortodocşi din Flămânzi au devenit gazde şi prieteni celor din filialele ATOR de la Bucecea, Iaşi, Tg. Neamţ, Tg. Frumos, Botoşani, Dorohoi, Săveni, Albeşti, Costeşti, Orăşeni Vale, Zoiţani şi Todireşti. Fiecare zi începută cu Sf. Liturghie a întărit unitatea dintre tineri. Bucuria tinerilor a fost amplificată de prezenţa în mijlocul lor a părintelui Nicodim Petre, care a adus binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, precum şi a pr. Olivian Sandu, conferenţiarul taberei de anul acesta, care a vorbit tinerilor despre curajul de a se ridica atunci când vor fi răpuşi de forţa ispitelor, despre puterea binefacerii arătată chiar şi într-un gest mic şi despre importanţa tinerilor în schimbarea generaţiilor viitoare. Zilele petrecute împreună au fost pline de frumos, adevăr, bucurie, rugăciune, făcând din tinerii ortodocşi reuniţi sub acelaşi gând o adevărată familie. Întrebaţi în cadrul sesiunilor de dezbatere de ce mulţi dintre tinerii de astăzi nu îşi doresc sau nu ştiu că pot deveni sfinţi, participanţii au răspuns că principala cauză o reprezintă lipsa unor modele contemporane şi că pentru unii efortul necesar pentru a păşi pe această cale este unul prea mare, mai ales în comparaţie cu tentaţiile rele prea la îndemâna tinerilor. Şi, totuşi, ce-i de făcut de aici încolo? Mulţi au spus că vor duce o viaţă curată şi dreaptă, se vor dedica mai mult lui Dumnezeu, se vor ruga mai mult, vor căuta să nu lipsească de la biserică şi vor folosi timpul cu rost. Ca în orice altă tabără pentru tineri nu au lipsit jocurile, voia bună, dansul, focul de tabără şi cântecul. Când au trecut cele trei zile, despărţirea a fost grea, dar alinată de gândul că se vor revedea cât de curând în tabăra de la Nemţişor de la sfârşitul acestei luni. Obosiţi, dar cu aceeaşi stare de entuziasm, tinerii au plecat spre casă cu noi strategii de viitor, cu o dorinţă mai mare de a deveni sfinţi şi cu noile prietenii legate aici, la Flămânzi. (Boutiuc Roxana Teodora, ATOR Flămânzi)