„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
La Mănăstirea Putna s-a încheiat Şcoala de vară „Ţinutul lui Ştefan Vodă”, cu participanţi din Basarabia şi din România
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen, în perioada 15-21 iulie 2019, la Mănăstirea Putna s-a desfăşurat Şcoala de vară „Ţinutul lui Ştefan Vodă”. Activitatea face parte din Proiectul „Ţigăneşti - Piscu - Ţigăneşti. Pe firul istoriei dus-întors”, realizat de Asociaţia „Gaspar, Baltasar & Melchior”, Şcoala Piscu, cu sprijinul Mănăstirii Putna, al Primăriei Ciolpani - Ilfov şi în parteneriat cu Primăria Ţigăneşti din raionul Străşeni - Republica Moldova. Au participat 16 elevi şi 3 profesori ai Şcolii Ţigăneşti şi 4 copii şi 2 profesori de la Piscu.
Cazarea şi masa au fost oferite gratuit de Mănăstirea Putna, la arhondaricele aşezământului. Elevii basarabeni au fost însoţiţi de Valentina Ţacu, primarul localităţii Ţigăneşti, şi de Tatiana Ţaca dimpreună cu Maria Melnic, directorii şcolii. Alături de elevii din România au fost Adriana Scripcariu, coordonatorul proiectului, şi învăţătoarea Mădălina Chiţac. Din partea mănăstirii, protosinghelul Dosoftei Dijmărescu s-a îngrijit de organizarea activităţilor la Putna.
Coordonatoarea şcolii de vară, Adriana Scripcariu: „La venire, copiii au vizitat Mănăstirea «Sfântul Ioan cel Nou» de la Suceava şi Biserica «Înălţarea Sfintei Cruci» de la Pătrăuţi. La Putna am cunoscut mănăstirea, cu muzeul şi împrejurimile acesteia, am desfăşurat ateliere de patrimoniu cultural, muzică şi limba engleză, am făcut drumeţii, dar şi excursii prin Bucovina.
În ziua de 18 iulie am participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, împreună cu alţi copii români din diaspora aflaţi în «Tabăra de tradiţie şi spiritualitate» organizată de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale. În drumul spre casă, elevii din Basarabia au vizitat Catedrala Mitropolitană din Iaşi, s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva, au vizitat centrul istoric al Iaşului, Teiul lui Eminescu şi Bojdeuca lui Creangă. Pentru copiii şi profesorii basarabeni, călătoria în Bucovina a fost un vis realizat şi un pas important în conştientizarea istoriei care ne aparţine în egală măsură, de o parte şi de alta a Prutului. Sperăm că această călătorie este începutul unei prietenii rodnice între Mănăstirea Putna şi Ţigăneşti, vechiul sat de olari din codrii Basarabiei. Mulţumiri părintelui stareţ Melchisedec şi călugărilor care ne-au purtat de grijă în această săptămână pe care nu o vom uita”.
Profesor Valentina Ţacu, primarul localităţii Ţigăneşti: „La Mănăstirea Putna am trăit emoţii deosebite, pe care nu le-am mai simţit niciodată. Aşezarea pitorească a mănăstirii şi atmosfera plină de căldură sufletească m-au făcut să privesc lucrurile şi din alte puncte de vedere. M-am convins încă o dată că avem mult de muncit cu copiii pentru a creşte o societate sănătoasă şi adevăraţi patrioţi ai neamului românesc, asemenea Sfântului Ştefan cel Mare”.
Impresii ale elevilor din Ţigăneşti, Basarabia
„După această tabără, am devenit curios să aflu toată istoria neamului românesc. Voi merge de mai multe ori la biserică şi o să mă împărtăşesc de cel puţin două ori pe an ca să am o legătură cu Dumnezeu.” (Sergiu R.)
„Îl simt pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare ca pe un tată, protector al ţării şi al cetăţenilor, iar Mănăstirea Putna - ca pe casa părintească, sfântă, atrăgătoare şi plină de ospitalitate.” (Olivia L.)
„La mănăstire m-am simţit ca în propria casă. Când doamna Adriana ne prezenta picturile din interiorul mănăstirii, aveam impresia că sunt în acea perioadă, alături de Mântuitorul Iisus Hristos în toate acele momente.” (Valentina M.)
„Sunt mândră că fac parte din urmaşii lui Ştefan cel Mare şi voi promova în viitor valori ca adevărul, credinţa, demnitatea.” (Bianca M.)