„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
La taifas cu Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Constantin Ciopraga, Eugen Barbu şi Grigore Vieru
Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iaşilor are bucuria de a vă invita la un eveniment deosebit, ce va avea loc mâine, 25 noiembrie 2015, la Muzeul Unirii din Iaşi, începând cu ora 17:30.
Editura Doxologia vă oferă o şansă unică de a-i reîntâlni pe Eugen Barbu, Constantin Ciopraga, Zoe Dumitrescu-Buşulenga sau Grigore Vieru prin intermediul jurnalistului Grigore Ilisei şi a volumului „Convorbiri, taifasuri, divanuri, portrete“, apărut în vara acestui an la editura ieşeană.
„Tomul de acum (...) oglindeşte cam toate aceste moduri de a conversa cu cineva, încercând să-i prinzi personalitatea în ce are aceasta definitoriu, mod ilustrat de mine în presa audiovizuală şi scrisă vreme de decenii. Cartea se deschide cu un interviu cu Eugen Barbu, luat pentru Convorbiri literare cu un magnetofon Uher (...). A fost o discuţie fără de întrebări prealabile, ce-a decurs pe nerăsuflate într-o atmosferă nu din Groapa, ci din Scrinul negru, ori Bietul Ioanide, în casa princiară a prozatorului din buricul Bucureştilor. Urmează alte patru dialoguri pe bază de chestionar, cele cu Titus Popovici, Augustin Z.N. Pop, Mihai Drăgan, Dumitru Micu, inserate toate în pagina de interviu a revistei Convorbiri literare. La aceeaşi modalitate a întrebărilor scrise am recurs din motive obiective şi în cazul interviului ce încheie cartea, cel cu arhimandritul de atunci, episcopul vicar de azi, Timotei Aioanei, aflat în misiune în Ţara Sfântă când l-am invitat la dialog. Restul interviurilor (...) sunt cele din sipetul încă neepuizat al emisiunilor de televiziune „Oleacă de taifas“ şi „Divanuri duminicale“. (...) Am inclus între coperţile cărţii şi zicerile din câteva filme portret de televiziune, consacrate de subsemnatul unor personalităţi ale culturii româneşti, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Grigore Vieru şi Alexandru Zub. Am făcut-o, considerând că, deşi nu se încadrează formal în acest gen, ceea ce spun cei în cauză în faţa camerei se integrează spiritului cărţii prin caracterul pregnant confesiv“, menţionează Grigore Ilisei.
Prezentarea acestui fascinant volum va avea loc mâine, 25 noiembrie 2015, la Muzeul Unirii din Iaşi, începând cu ora 17:30. Publicul se va putea întâlni nu doar cu autorul cărţii, ci şi cu lect. univ. dr Emanuela Ilie, de la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi, şi cu pr. dr. Liviu Petcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi, dar se va putea bucura şi de armonii muzicale, în interpretarea Cvartetului Mezzo. Evenimentul este organizat sub egida Serile Doxologia.