„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Lansare de carte la Mănăstirea Buciumeni
La Mănăstirea Buciumeni din judeţul Suceava a avut loc joi, 1 iunie 2017, lansarea cărţii „Slujirea misionară şi filantropică a Bisericii străbune oglindită în literatură”.
Aceasta este scrisă de monahia Maria Mălăescu, stareţa Mănăstirii Buciumeni.
Mănăstirea Buciumeni din judeţul Suceava a găzduit joi, 1 iunie 2017, un eveniment cultural deosebit. Monahia Maria Mălăescu a lansat volumul „Slujirea misionară şi filantropică a Bisericii străbune oglindită în literatură”. După cum ne-a relatat părintele diacon doctor Vasile Demciuc de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, cartea maicii stareţe Maria Mălăescu are darul de aduce aminte de datoria pe care o avem faţă de cei din jurul nostru. „Volumul nu doar că ne prezintă mărturii din scrieri de ieri şi de azi, ci caută să ne îndrepte privirile spre opera de caritate care se desfăşoară sub adumbrirea inocenţei de copil - ca şi sufletul orfanei Lizuca, parcă înţeleasă mai mult de căţelul ei Patrocle decât de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ea - a celor câteva măicuţe ce şi-au închinat viaţa rugăciunii şi slujirii lui Dumnezeu, dar neuitând de bătrânii de lângă bisericuţa mănăstirii lor. În cadrul evenimentului au ţinut alocuţiuni pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii «Ovidius» din Constanţa, conf. univ. dr. Dan Ioan Dascălu şi diac. prof. dr. Vasile M. Demciuc. S-a arătat că această carte este o invitaţie de a ne alătura slujirii filantropice, cu darul, cu rugăciunea şi cu credinţa cu care urcăm spre mântuire, venind pe urmele Lizucăi, spre această cu adevărat «Dumbravă minunată» în care ni se oferă o tainică şi dumnezeiască pregustare a Ierusalimului celui ceresc. Lucrarea se compune dintr-o introducere şi mai multe capitole, printre care: «Misiunea Bisericii şi slujirea ei filantropică oglindită în literatura recentă», «Slujirea misionară şi filantropică a Bisericii noastre străbune», «Viaţa creştină. Datinile şi eresurile legate de ea. Pastoraţia în vremea comunismului», urmate de concluzii. Tratarea aspectelor analizate este echilibrată, redată într-un stil cursiv şi respectând logica demersului misionar propus şi metodologia de elaborare a unui proiect de doctorat, respectând instrumentarul ştiinţific prin referirea la o serie de metode specifice cercetării de acest gen. Această cercetare mi-a fost sugerată în primul rând de scrisul lui Mihail Sadoveanu, legat de Dumbrava minunată în care funcţionează mănăstirea noastră - situată lângă cătunul Buciumeni, între Rădăşeni şi Fălticeni - în care îşi desfăşoară activitateaă un cămin pentru bătrâni; grija pentru persoanele în vârstă sau cu diferite grade de dificultate motorie constituind una dintre laturile slujirii misionare şi filantropice a Bisericii noastre, atât la nivel de parohie, cât şi în cadrul mănăstirilor sau a aşezămintelor religioase”, a spus monahia Maria Mălăescu.