„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
„Legăturile monahilor cu mirenii în contextul vieţii duhovniceşti şi administrative a mănăstirii“
Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ a găzduit joi, 7 iulie 2016, Sinaxa monahală cu stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Iaşilor, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Întâlnirea monahală din acest an a avut tema „Legăturile monahilor cu mirenii în contextul vieţii duhovniceşti şi administrative a mănăstirii“.
60 de stareţi şi stareţe din Arhiepiscopia Iaşilor, alături de părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, au participat în ziua de 7 iulie la Sinaxa monahală anuală, organizată la Mănăstirea Agapia. Programul Sinaxei a debutat cu slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, la finalul căreia Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un scurt cuvânt: „Ne-am rugat în timpul Sfintei Liturghii ca Dumnezeu să primească jertfa călugărilor şi călugăriţelor din sfintele noastre mănăstiri, care au lepădat şi tind să lepede grija cea lumească, îndepărtându-se de lume tocmai pentru a o iubi mai mult pe aceasta prin rugăciune şi prin conducerea ei către Dumnezeu. Am săvârşit Sfânta Liturghie şi ca binecuvântare pentru întâlnirea pe care o am cu părinţii stareţi şi maicile stareţe, persoane chemate să cârmuiască în numele Bisericii şi în numele chiriarhului obştile monahale, pentru ca acestea să rămână pe cale, să nu se îndepărteze de la dreapta credinţă, să rămână în feciorie, ascultare şi sărăcia cea de bunăvoie, întreita hrană a monahului, care-l ajută pe acesta să vieţuiască frumos în această lume şi să fie pregătit pentru taina Împărăţiei cerurilor“.
După Sfânta Liturghie, au avut loc discuţiile în plen. Tema Sinaxei din acest an a fost „Legăturile monahilor cu mirenii în contextul vieţii duhovniceşti şi administrative a mănăstirii“. „Într-un cuvânt din Pateric se spune că monah este acela care se luptă până la sfârşitul vieţii să se despovăreze de duhul lumii, pentru a primi duhul lui Dumnezeu. Duhul lumii este precum o cascadă care curge neîntrerupt asupra societăţii, asupra vieţii de familie, şi bate şi la porţile mănăstirii. Vorbim adesea despre faptul că lumea este secularizată. Este o contradicţie în această afirmaţie; lumea în sine, după căderea în păcat, este secularizată. Cuvântul «secularizare» şi cuvântul «lume» sunt aproape doi termeni identici. Problema nu o reprezintă secularizarea lumii, ci problema o reprezintă secularizarea parohiilor şi a mănăstirilor în faţa duhului lumii“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, în cuvântul de deschidere a lucrărilor Sinaxei.