„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Liturghie arhierească în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, la Târgu Neamţ
În zilele de 8 şi 9 noiembrie, Biserica „Sfinţii Voievozi“ din oraşul Târgu Neamţ a îmbrăcat haine de sărbătoare şi de bucurie liturgică. Dacă în ziua de cinstire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, comunitatea şi preotul paroh Ioan Dogariu şi-au cinstit hramul, ieri, 9 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, în biserica parohială de la poalele Cetăţii Neamţ a poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat ieri în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfinţii Voievozi“ din Târgu Neamţ. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în locaşul de cult al acestei comunităţi, ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, sfânt pomenit ieri în calendarul Bisericii noastre. La slujba arhierească au participat numeroşi credincioşi şi oficialităţi locale. Răspunsurile la strană au fost date de Corul preoţilor din Protopopiatul Târgu Neamţ.
După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi la slujbă, în care a vorbit despre Sfântul Ierarh Nectarie ca model de vieţuire creştină: „Prin viaţa lui, în care a pătimit din cauza invidiei celor din jur, Sfântul Nectarie ne învaţă în primul rând să mulţumim lui Dumnezeu pentru toate cele bune pe care le-am primit. Şi nu există om care să nu fi primit mult, foarte mult, de la Dumnezeu. Iar atunci când trecem prin suferinţă, necaz şi umilinţe, când simţim că am pierdut totul, când simţim că oamenii din jur nu ne mai vor, că ne întorc spatele şi ne umilesc, Sfântul Nectarie ne îndeamnă să le vedem pe toate acestea ca fiind îngăduite de Dumnezeu pentru ca noi să devenim înlăuntrul nostru mult mai puternici. O vorbă înţeleaptă spune că rămâne pe picioarele sale, adică puternic, doar cel care îngenunchează la rugăciune, adică cel smerit. Greutăţile nu te distrug dacă le aşezi în faţa lui Dumnezeu. Greutăţile te creează şi îţi dau o putere înlăuntrul tău, dar de la Dumnezeu, conform spuselor Sfântului Apostol Pavel: «Când sunt slab, atunci sunt tare»“.
La finalul slujbei, părintele paroh Ioan Dogariu a subliniat faptul că Biserica „Sfinţii Voievozi“ are în tezaurul parohiei o părticică din moaştele Sfântului Nectarie din Eghina, care au fost puse spre cinstire în data de 7 august 2016, când IPS Părinte Teofan şi IPS Părinte Serafim, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşit Taina Sfântului Maslu. În cadrul acesteia s-a dat citire actului mitropolitan de autenticitate a sfintelor moaşte şi au fost aşezate într-un baldachin special amenajat. „Multe credincioase văduve din această parohie, timp de trei ani, au citit Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie în post şi rugăciune, ca Dumnezeu să mijlocească şi să avem bucuria de a ne închina la sfintele moaşte în biserica noastră, dobândind tămăduire lăuntrică, dar şi tămăduire trupească“, a adăugat părintele Ioan Dogariu.
Sfântul Ierarh Nectarie (1846-1920) a fost mitropolit al Pentapolei (Libia), director al Seminarului Rizareios şi întemeietor al Mănăstirii „Sfânta Treime“ din Insula Eghina. Sfântul Nectarie a fost canonizat în anul 1961, fiind unul dintre cei mai populari sfinţi în Grecia de astăzi. Ceea ce îi atrage pe oameni la Eghina, unde se află ctitoria şi mormântul său, e puterea făcătoare de minuni ce izvorăşte din moaştele sale. De altfel, Sfântul Nectarie e cunoscut ca un sfânt taumaturg, vindecător al uneia din cele mai grele boli - cancerul.
Sfinţire de capelă la Colegiul Tehnic „Ion Creangă“
Tot ieri, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a sfinţit capela Colegiului Tehnic „Ion Creangă“ din Târgu Neamţ. Capela îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Trei Ierarhi şi a fost amenajată în ultimii trei ani, la iniţiativa profesorului Emil Creangă, prin sprijinul conducerii unităţii şi a autorităţilor locale.
Vom reveni cu detalii despre acest eveniment în ediţia viitoare.