„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Liturghie arhierească la hramul Bisericii „Sfântul Haralambie” din Suceava
Duminică, 10 februarie 2019, biserica din incinta Spitalului de Psihiatrie din Burdujeni - Suceava şi-a serbat ocrotitorul, pe Sfântul Haralambie. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Din soborul co-slujitor, alături de părintele Ioan Ieremie de la Biserica „Sfântul Haralambie” - Burdujeni, au mai făcut parte şi părintele Nicolae Horga, inspector bisericesc, şi părintele Ioan Duţuc, consilier social în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Damaschin a spus: „Nu este doar zi de hram pentru dumneavoastră, cei ce veniţi la această sfântă biserică, ci este pentru toţi astăzi zi de bucurie, pentru că e zi de duminică - ziua Învierii. Această capelă, această bisericuţă a fost ridicată pentru mântuirea celor care sunt adăpostiţi aici pentru o perioadă de timp, dar şi pentru ajutorul celor care se ostenesc aici, iar prezenţa preotului este binefăcătoare, mângâietoare şi alinătoare. Dar iată că şi pentru dumneavoastră, care probabil staţi prin împrejurimi sau aţi dorit să veniţi aici, un loc în care este slăvit Dumnezeu şi în care se săvârşeşte Sfânta Liturghie nu poate să fie decât un izvor de binecuvântare, de alinare şi de ajutor întru cele ale noastre. Fiind o biserică pentru cei care sunt bolnavi, cred că de multe ori s-a săvârşit aici şi Taina Sfântului Maslu şi dumneavoastră, care participaţi mai des la Taina Sfântului Maslu, cred că aţi recunoscut în Evanghelia de astăzi pe cea de-a şasea Evanghelie de la Taina Sfântului Maslu, cu tămăduirea fiicei unei femei cananeence. Nu ştii de ce să te minunezi mai mult la această femeie. Ce a văzut Domnul într-însa, în viaţa ei, în purtarea ei, încât i-a împlinit cererea? Credinţă puternică, smerenie adâncă şi rugăciune stăruitoare. Nimic nu iubeşte mai mult Dumnezeu decât un suflet smerit. Cuviosul Paisie Aghioritul zice un cuvânt de la bătrânul său, Cuviosul Tihon, care sună aşa: «Dimineaţa Dumnezeu binecuvântează lumea cu o mână şi când vede un om smerit îl binecuvântează cu ambele». Smerenia a ridicat pe oameni din căderea cea mai de jos şi i-a făcut curaţi asemenea îngerilor, smerenia readuce bucuria în suflet”.
La final, ierarhul a citit rugăciunea de dezlegare şi a binecuvântat ofrandele aduse de credincioşi la biserică cu prilejul hramului. Părintele Ioan Ieremie a oferit ierarhului, ca amintire, o frumoasă icoană cu Sfântul Haralambie.