„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Bucium
În Duminica a II-a după Rusalii, închinată Sfinţilor Români şi Sfinţilor Athoniţi, Mănăstirea Bucium din Iaşi a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu prilejul sărbătoririi hramului. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii.
Din soborul slujitor, alături de stareţul Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, au mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi stareţi ai mănăstirilor din municipiu şi împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi teologi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Teofan a arătat ce anume i-a făcut pe sfinţi să-şi dăruiască viaţa lui Dumnezeu: „«Veniţi după Mine şi vă voi face pe voi pescari de oameni» este cuvântul pe care l-au auzit, l-au ascultat şi l-au înrădăcinat în mintea şi în inima lor toţi sfinţii Bisericii de-a lungul veacurilor - sfinţii mucenici, pustnicii, arhiereii şi preoţii apărători ai credinţei, creştinii mireni trăitori în viaţa de familie. Toţi aceştia au înţeles şi un alt cuvânt al Domnului: «Fără Mine nu puteţi face nimic». Aceste îndemnuri au fost auzite şi pe pământul românesc; de la sfinţii de la Niculiţel şi chiar înainte de ei, până la sfinţii închisorilor şi până în vremea de astăzi, numeroşi nevoitori din sihăstriile ţării noastre se numără între sfinţii lui Dumnezeu“.
În cadrul slujbei arhiereşti, tânărul diacon Ştefanel-Stelian Ciurciun a fost hirotonit întru preot de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
La finalul Sfintei Liturghii, a urmat cuvântul stareţului Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, care a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţa şi împreuna- rugăciune, subliniind importanţa sărbătorii hramului: „Fiecare zi de hram este pentru creştini o mare bucurie, în primul rând pentru că avem ocazia să ne exprimăm atât dragostea, cât şi recunoştinţa faţă de cei pe care îi avem mijlocitori în ceruri, dar şi aici, pe pământ, pentru sufletele noastre. În cazul mănăstirii noastre, toţi sfinţii Athonului se roagă şi mijlocesc pentru ca să pogoare asupra vieţilor noastre puterea, harul şi lucrarea Duhului Sfânt, pentru sfinţirea noastră. De asemenea, toţi sfinţii români în această duminică mijlocesc pentru noi, pentru a ne întări în credinţă şi pentru a fi mai buni şi mai frumoşi înaintea lui Dumnezeu, atât cu sufletul, cât şi cu lucrarea exterioară a faptelor bune“.
Schitul Bucium, întemeiat la anul 1863 ca metoc al schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos, de către ieromonahii Nifon şi Nectarie, a fost ridicat la rang de mănăstire în anul 1991 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei 10 vieţuitori ai mănăstirii activează în cadrul unor ateliere de tâmplărie şi de pictură amenajate în jurul aşezământului monahal. Tot aici se află şi Casa Roznovanu, Reşedinţa mitropolitană.
Sfinţire de casă parohială la Prosilnici
În după-amiaza zilei de duminică, IPS Părinte Mitropolit Teofan s-a aflat în mijlocul enoriaşilor Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“- Prosilnici, comuna Miroslava, unde a sfinţit casa parohială a acestei comunităţi. Cu această ocazie, pr. paroh Ioan Dan Dăniloaia a fost hirotesit întru iconom.