„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași
Biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și‑a serbat marți, 30 ianuarie 2018, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Ignatie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Ctitoria domnitorului Vasile Lupu din Iași, Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, a îmbrăcat marți, 30 ianuarie 2018, straie de sărbătoare. În ajunul hramului, s‑a săvârșit Privegherea, iar în ziua pomenirii corifeilor Ortodoxiei, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit părinți din mai multe așezări monahale moldave și din parohii. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, veniți în număr mare pentru a se ruga în cadrul slujbei, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre foloasele duhovnicești ce se desprind din scrierile Sfinților Trei Ierarhi: „Cei trei sfinți pomeniți în calendarul Bisericii pe 30 ianuarie constituie o triadă minunată. Sărbătoarea aceasta este întreită prin frumusețe, prin bucurie și prin importanța ei. Sfinții Trei Ierarhi au fost minunați prin viețuire, profunzi prin gândire și extrem de adânci prin tot ceea ce ne‑au lăsat nouă spre moștenire. Sfântul Vasile cel Mare este cel care întruchipează înțelepciunea în asceză. Sfântul Grigorie Teologul întruchipează limpezimea, integritatea și acuratețea credinței. Sfântul Ioan Gură de Aur este cel care întruchipează pe iubitorul Sfintelor Scripturi”. Episcopul Hușilor a citit apoi un cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur legat de importanța citirii Sfintei Scripturi, subliniind că de foarte multe ori cuvântul lui Dumnezeu poate să aducă sufletul omului de la întuneric la lumină. Arhimandritul Nichifor Horia, starețul așezării monahale și exarh administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iașilor, a mulțumit Preasfințitului Părinte Ignatie și soborului de preoți pentru că au slujit Sfânta Liturghie. În prezent, biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” este supusă unui proces de restaurare. Schela din interior a fost demontată, întrucât s‑au finalizat lucrările la turle și la pridvor. Restaurarea locașului de închinare va continua în perioada următoare prin intermediul unui picior mobil de schelă.