„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Liturghie arhierească şi sfinţire de casă socială în filia Lunca Moldovei a Parohiei Zvoroneşti
Ziua de ieri, 15 ianuarie 2017, a fost una istorică pentru filia Lunca Moldovei a Parohiei Zvoroneşti, Protopopiatul Târgu Neamţ. Slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba de sfinţire a casei sociale, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Până la această dată, în biserica din Lunca Moldovei nu mai fusese săvârşită nici o Liturghie arhierească. În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni şi pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naştere s-au împlinit 167 de ani.
Biserica cu hramurile „Sf. M. Mucenic Dimitrie“ şi „Sf. M. Mucenic Gheorghe“ a filiei Lunca Moldovei - Parohia Zvoroneşti a fost duminica aceasta neîncăpătoare la slujba Sfintei Liturghii oficiată de IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul co-slujitor, alături de pr. paroh Andrei George Stan, au făcut parte şi părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, precum şi pr. Neculai Axentioi, protopopul Protoieriei Târgu Neamţ. Slujba arhierească a debutat cu citirea unei rugăciuni de dezlegare, răspunsurile la strană fiind date de o parte din membrii Corului „Byzantion“, dirijaţi de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu. În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni şi pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naştere s-au împlinit 167 de ani.
„Uităm foarte repede binele pe care l-am primit în viaţă“
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei după citirea Sfintei Evanghelii: „Evanghelia vindecării celor zece leproşi a fost rânduită de Biserică să fie citită în faţa credincioşilor cu intenţia de a arăta cât de important este în viaţa noastră să mulţumim celor care ne-au făcut bine, cât de importantă este recunoştinţa. De obicei, cei mai mulţi dintre noi nu uităm aproape niciodată răul care ni se face şi uităm foarte repede binele pe care l-am primit în viaţă. (...) În general, noi, oamenii, la zece binefaceri primite, doar o singură dată mulţumim. Suntem 100 într-un sat şi doar 10 dacă mergem duminică de duminică la biserică să-I mulţumim Domnului pentru toate cele bune primite de-a lungul respectivei săptămâni. Această vindecare relatată în Sfânta Scriptură este o chemare la a conştientiza faptul că suntem atât de datori celor care ne-au făcut bine şi în primul rând lui Dumnezeu, încât, chiar dacă am mulţumi de dimineaţa şi până seara, nu ar fi suficient“.
În cadrul Sfintei Liturghii, a avut loc şi o hirotonie întru preot, cea a tânărului diacon Emanuel Apetrei. Noul preot hirotonit va sluji în Parohia „Sfântul Arhidiacon Ştefan“- Frunziş, Protopopiatul 3 Iaşi.
„Unde este episcopul, este Biserica şi deplinătatea harului“
La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Neculai Axentioi a rostit o alocuţiune, subliniind însemnătatea duhovnicească a momentului: „Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care, la început de an nou, a binevoit să poposească în această mică parohie a Protopopiatului Târgu Neamţ, binecuvântând osteneala credincioşilor de aici şi a părintelui paroh Andrei Stan. Ne-am încredinţat în această zi cu toţii că Biserica lui Hristos cea din Ceruri, ca şi cea de pe pământ, a fost în deplinătatea ei: Hristos Domnul Însuşi pe Sfânta Masă în jertfa liturgică, reprezentantul Lui pe pământ - Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan în mijlocul nostru, preoţii, diaconii şi poporul lui Dumnezeu. Am simţit cu toţii, aşa cum spune Sfântul Ignatie al Antiohiei, că «unde este episcopul, este Biserica şi deplinătatea harului»“.
De asemenea, părintele paroh a făcut referire la semnificaţia istorică a zilei: „Bunul Dumnezeu, în activitatea mea pastorală, a rânduit să am parte de mari bucurii duhovniceşti, începând mai ales cu anul 2011, când Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a fost prezent în mijlocul nostru, săvârşind slujba de sfinţire a casei parohiale şi a clopotniţei, precum şi Taina Botezului pentru fiica mea Maria. De data aceasta însă, prin pronie dumnezeiască, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a slujit în bisericuţa noastră slujba Sfintei Liturghii, fiind prima dată când comunitatea de aici găzduieşte un eveniment de o asemenea importanţă“.
Pentru implicarea de care a dat dovadă în activitatea misionar-administrativă, IPS Mitropolit Teofan i-a acordat părintelui Andrei George Stan distincţia Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei“.
Slujba Sfintei Liturghii a fost urmată de slujba de sfinţire a casei sociale ridicate în curtea bisericii, loc menit pentru organizarea de cateheze pe diferite categorii de vârstă şi pentru activităţi culturale, sociale şi filantropice. Înainte de plecarea din Lunca Moldovei, IPS Părinte Teofan a asistat la un minirecital de poezii eminesciene, care i-a avut ca protagonişti pe preşcolarii şi elevii din localitate.