„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Liturghie arhierească şi sfinţire de clopotniţă, la Mănăstirea Sihăstria Voronei
În ziua de cinstire a Cuviosului Onufrie de la Sihăstria Voronei, sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2005, ieri, 9 septembrie 2015, Mănăstirea Sihăstria Voronei din judeţul Botoşani şi-a sărbătorit hramul. Slujba Sfintei Liturghii, precedată de slujba de sfinţire a clopotniţei mănăstirii, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Mănăstirea Sihăstria Voronei şi-a cinstit ieri ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Onufrie, de la a cărui canonizare s-au împlinit 10 ani. Cu acest prilej, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească şi s-a sfinţit clopotniţa aşezământului monahal botoşănean. Au slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
După citirea Evangheliei din cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre virtuţile Sfântului Cuvios Onufrie de la Sihăstria Voronei şi despre chemarea la sfinţenie pe care Biserica o adresează tuturor: „Sfântul Cuvios Onufrie a rămas în conştiinţa noastră ca un om plin de evlavie, ca un căutător de linişte şi mai ales ca un căutător de sfinţenie, cu dorinţa de a cultiva darurile lui Dumnezeu. În viaţa Sfântului Onufrie, ca şi în viaţa Bisericii, observăm că Ortodoxia pe care o mărturisim ni-L prezintă pe Mântuitorul Hristos nu singur, ci înconjurat de către îngerii şi sfinţii Săi. Dumnezeu doreşte comuniunea cu oamenii şi îi cheamă pe aceştia la comuniune; prin aceasta înţelegem sensul şi rolul Bisericii, care ne cheamă să devenim sfinţi. Această sfinţenie a lui Dumnezeu a căutat-o Sfântul Onufrie şi ne îndeamnă şi pe noi să o căutăm. Viaţa noastră trebuie să fie o căutare a Duhului Sfânt“.
„Aceia care încearcă să se lepede de avere prin sărăcie de bunăvoie, de plăcere prin feciorie şi de putere prin ascultare sunt în general foarte greu de înţeles“
Spre finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a vorbit celor prezenţi despre frumuseţea vieţii de călugăr: „Adesea se întreabă lumea de ce unii dintre tinerele şi tinerii noştri iau calea sfintelor mănăstiri şi se dau răspunsuri care se vor pertinente, parţial adevărate sau unule denigratoare întru totul. Nu se cunoaşte încă faptul că monahii sunt oamenii care vor să se dedice în exclusivitate lui Dumnezeu, care vor să împlinească exigenţele Sfintei Evanghelii până la ultimele lor consecinţe. «Fericită este viaţa pustnicilor care se întraripează cu dumnezeiescul dor», spune o cântare a Bisericii, iar Evanghelia ne spune cuvintele «Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi« şi «Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima». Dumnezeiescul dor l-a avut şi Sfântul Onufrie; acest gând l-a avut şi Patriarhul Teoctist, când la 14 ani a ales calea monahală, intrând ca frate în obştea Schitului Sihăstria Voronei. Cei din lume şi poate mulţi dintre creştini nu înţeleg acest lucru; nu înţeleg pentru că dorinţa de putere, de avere şi de plăcere domină lumea. Aceia care încearcă să se lepede de avere prin sărăcie de bunăvoie, de plăcere prin feciorie, şi de putere prin ascultare sunt în general foarte greu de înţeles, pentru că omul obişnuit încearcă să-şi găsească bucuria în plăcere, în avere şi în putere. Însă, călugării şi călugăriţele, precum Sfântul Onufrie, au putinţa să descopere o bucurie în viaţa pustnicească, o desfătare şi o împlinire sufletească care sunt mult mai mari decât bogăţiile, puterea şi plăcerea mai-marilor acestei lumi“.
Toţi cei ce au sprijinit în ultimii ani lucrările realizate la Mănăstirea Sihăstria Voronei au primit distincţii de vrednicie din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Părintele Ghedeon Huţănaşu, stareţul mănăstirii, a primit distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei pentru clerici“ din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan. La rândul său, părintele stareţ le-a dăruit celor doi ierarhi, ca amintire, câte o copie pictată a icoanei realizată de pictorul Vladimir Machedon la Mănăstirea Sihăstria Voronei. Potrivit stareţului, Machedon a început pictura când avea 100 de ani. Din cauza sărăciei şi a izolării mănăstirii de lume, lucrarea a durat 15 ani, din 1861 până în 1876, în care pictorul a făcut mai multe drumuri pe jos, chiar şi iarna, la Muntele Athos, pentru a obţine materiale, fonduri şi culori.