„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Liturghie misionară ATOR în satul Horleşti
Duminică, 13 martie 2016, Corul „Arhanghelii“ al ATOR Iaşi, dirijat de Romeo Cosma, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie în Parohia „Sf. Cuv. Parascheva“ din satul Horleşti. Cei 25 de tineri îmbrăcaţi în ii au fost însoţiţi de părintele Ioan Puiu, preot slujitor în cadrul Departamentului de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Privind împrejurimile din vârful dealului de unde veghează biserica satului Horleşti, mă gândeam că omul sfinţeşte locul şi că cel harnic scoate şi aur din noroi. Parohia pare un punct rătăcit printre văi, dar când intri în sfântul locaş, intri în lumină, pentru că pereţii sunt la fel de senini ca cerul, iar sfinţii de pe ei tot de acolo pare că au coborât.
Părintele Alexandru Afrăsiloaei i-a primit la strană, duminică, 13 martie 2016, pe tinerii din ATOR Iaşi, împreună cu 50 de copii care au ascultat - uimitor - cuminţi întreaga Sfântă Liturghie. Înainte ca slujba să înceapă, atât cei mici, cât şi musafirii au primit un cuvânt de învăţătură despre bucuria de a posti, aflând că Adam, după cădere, nu se mai putea bucura ca fiii lui, care cântau din instrumente, de plăcerile mărunte din lume. El deja gustase din imensitatea edenului şi tânjea după ea, fără a mai preţui altceva. Postul e dor de rai.
Toţi urmăm exemplul Mântuitorului, căci şi Hristos a postit 40 de zile. Diavolul L-a ispitit şi I-ar fi pus la picioare toate bogăţiile lumeşti, dacă Iisus i s-ar fi închinat. Dar El alege în schimb Crucea, pentru a-i izbăvi pe oameni. Şi noi trecem în post prin cruce, prin încercări, pentru a înţelege nu bucăţica de lume pe care ne-o oferă în dar cel viclean, ci adevărata bucurie a raiului pe care ni-o dăruieşte Dumnezeu.
Enoriaşii din Horleşti s-au pregătit atent pentru cele 40 de zile. Douăzeci dintre ei şi-au luat ascultarea de a citi o catismă pe parcursul întregului post, adunând astfel în fiecare zi rugăciunea pentru a forma o Psaltire. Ceilalţi vor face rugăciunea inimii pentru un sfert de oră. Totul e în rânduială. Şi asta s-a simţit şi în slujba tihnită la care ne-am apropiat.
După Liturghie, copiii din Horleşti ne-au servit respectuoşi masa, pregătindu-ne împreună cu părintele un program de teatru şi cântece. Dar cea mai mare surpriză a fost că cei mici au pus întrebări părintelui Ioan Puiu şi tinerilor din ATOR despre ce înseamnă vocaţia de preot şi viaţa de student, fiind curioşi să afle dacă poţi fi simultan „preot şi om obişnuit“, „ce face un preot în fiecare zi“, dacă „mai au studenţii serioşi timp să se distreze“ sau cum continui relaţia cu Dumnezeu în meseria pe care o ai.
Am învăţat atât de multe în acest loc modest de la „capătul lumii“, lucruri pe care le-am uitat, poate, în gălăgia marelui oraş. Mulţumim părintelui Alexandru şi copiilor din Horleşti pentru experienţele de neuitat! Din comorile găsite v-am adus şi vouă, ca să ne încărcăm cu putere pentru perioada ce vine. Post cu folos! (Miruna Maria Ţupu, ATOR Iaşi)