„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
„Liturghie şi liturghisitor, fundamente ale unităţii de neam şi de credinţă” la Moineşti
Părintele profesor universitar doctor Viorel Sava de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi a susţinut marţi, 16 octombrie 2018, o conferinţă cu prilejul întrunirii preoţilor din Protopopiatul Moineşti. Aceasta s-a intitulat „Liturghie şi liturghisitor, fundamente ale unităţii de neam şi de credinţă” şi a avut loc în Parohia Ciobănuş-Straja - Asău. Şedinţa preoţească a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită de către membrii Cercului pastoral „Sfântul Andrei” în parohia gazdă.
În deschidere, părintele Costel Mareş, protopop de Moineşti, a subliniat importanţa temei propuse, punând accentul pe faptul că „activitatea preoţilor trebuie să graviteze în jurul Sfintei Liturghii”. În cuvântul său, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava a oferit mai multe răspunsuri la întrebarea „Cine este liturghisitorul şi ce înseamnă a fi liturghisitor?”: „În tradiţia ortodoxă, vorbim de arhitectură liturgică. Aceasta înseamnă că arhitectura Bisericii este conectată la duhul, ritmul, logica Liturghiei. Vorbim de veşminte liturgice, ceea ce înseamnă că ele nu doar prin actul sfinţirii sunt conectate la duhul Liturghiei, ci ele aparţin Liturghiei. Apoi vorbim de vase liturgice, ceea ce înseamnă că Liturghia şi-a impropriat un anumit instrumentar care este logica Liturghiei. Dacă privim cu atenţie la limbajul pe care îl folosim noi, vom observa că totul este conectat la Liturghie în spiritualitatea ortodoxă”.
În încheierea prelegerii, părintele Viorel Sava a citit „Rugăciunea de îngenunchere” a Episcopului Miron al Caransebeşului, pe care a rostit-o în faţa altarului catedralei din Alba Iulia, în memorabila zi de 1 Decembrie 1918. Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, părintele Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial în cadrul Centrului eparhial Roman, a transmis cu acest prilej binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.