„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Liturghii arhiereşti în Duminica Floriilor
În Duminica Floriilor, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim. Preasfinţitul Părinte Ignatie a săvârşit, în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, Sfânta Liturghie în filia Vadurile a Parohiei Iana, Protopopiatul Bârlad.
Credincioşii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. În cadrul slujbei, teologul Forin Dănilă a fost hirotonit întru diacon pe seama Parohiei Conţi, Protopopiatul Oneşti. În cuvântul său, ierarhul a vorbit creştinilor despre importanţa postirii adevărate, despre întâlnirea cu Dumnezeu şi despre suferinţa mântuitoare care duce la transfigurare: „Călătoria Postului Mare are ca destinaţie întâlnirea cu Hristos înviat, iar în această perioadă, fiecare sfârşit al săptămânii este un timp anticipativ al bucuriei împărtăşirii din Lumina nemuririi. De aceea, sâmbetele Postului Mare sunt considerate zile de sărbătoare. Nici apostolii nu au înţeles că Intrarea în Ierusalim nu era decât un semn. Fără îndoială, discipolii care Îl înconjurau s-au gândit că Iisus era deja învingător. Imaginea lui Mesia pe care o aveau ei îi făcea să creadă că, în mod sigur, Iisus va merge şi va lua puterea şi îi va da afară pe romani, apoi El va şterge definitiv puterea fariseilor şi a celorlalţi membri ai clerului oficial, ca în sfârşit să impună noua legeˮ. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala „Parascheviˮ a Catedralei Arhiepiscopale. La final, toţi credincioşii au primit ramurile de salcie.
Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit, în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, Sfânta Liturghie în filia Vadurile a Parohiei Iana, Protopopiatul Bârlad. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi şi părintele Vasile Lăiu, protopop de Bârlad. Analizând atitudinea celor care L-au întâmpinat pe Hristos în Ierusalim, ierarhul a arătat că, paradoxal, oamenii pot deveni vrăjmaşii lui Dumnezeu: „Ştim, din viaţa noastră duhovnicească, că cel mai mare vrăjmaş al omului este moartea. Aceasta îl desfigurează pe om, îi fură frumuseţea pentru care a fost creat. Mai mult decât atât, moartea este o consecinţă a păcatului. Cine este vrăjmaşul lui Dumnezeu, dacă vrăjmaşul omului este moartea? Vrăjmaşul lui Dumnezeu este omul! Nu atât arhiereii, nu atât cărturarii sau autorităţile romane, cât oamenii au fost cei care au strigat şi L-au trimis pe Hristos la răstignire. Oamenii din Duminica Floriilor au fost cei care L-au lăudat pe Hristos, însă, peste câteva zile, această laudă se va transforma într-o hulă împotriva lui Dumnezeu. Prin urmare, vrăjmaşii lui Dumnezeu putem fi noi, oameniiˮ. Părintele Episcop Ignatie a primit, în dar, din partea lui Gheorghe Grădinaru, ctitorul bisericii din Vadurile, o cruce de binecuvântare, în semn de mulţumire pentru prezenţa şi slujirea sa în mica comunitate de creştini din această localitate.
(Constantin Ciofu, pr. Daniel-Ionel Marari)