„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Liturghii arhiereşti în parohiile Gheorghiţeni şi Slătioara
Pe data de 29 ianuarie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-au aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Gheorghiţeni, comuna Dorna-Arini, judeţul Suceava. De sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Slătioara, judeţul Suceava.
Pe data de 29 ianuarie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-au aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Gheorghiţeni, comuna Dorna-Arini, judeţul Suceava.
Cei doi ierarhi au slujit Sfânta Liturghie în incinta Bisericii cu hramul „Înălţarea Domnului“, răspunsurile liturgice fiind date de Corul „Armonia“ al Arhiepiscopiei Tomisului. Sfântul locaş s-a dovedit aproape neîncăpător pentru toţi închinătorii veniţi să se împărtăşească din bucuria Sfintei Liturghii arhiereşti.
La final, după cuvintele de învăţătură ale ierarhilor, credincioşii au participat la o agapă.
Biserica „Înălţarea Domnului“ este singura biserică de mir din localitatea Dorna Arini. Conform tradiţiei satului, parohia păstrează ca hram şi sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, zi în care comunitatea îi pomeneşte pe toţi cei adormiţi în Domnul. Sfântul locaş este un dar primit din partea parohiei de la Gura-Sadovei, în anul 1911; biserica din lemn a înlocuit astfel o capelă mică şi neîncăpătoare în care se săvârşea Sfânta Liturghie. Prin lucrările de refacere, biserica a fost pictată în interior, îmbrăcată în lambriu de stejar şi acoperită cu tablă rezistentă, păstrându-şi însă forma de cruce şi stilul arhitectonic moldovenesc. Aşezământul a fost completat cu o clopotniţă, lumânărar, praznicar şi clădire pentru utilităţi. Dintre valorile de patrimoniu aflate în locaşul de cult remarcăm icoana Maicii Domnului şi catapeteasma iniţială, păstrate foarte bine, în pofida vechimii lor.
Clopotniţă asemeni celei de la Putna, la Slătioara
De sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost aşteptat cu pâine şi sare de enoriaşii satului Slătioara, judeţul Suceava.
Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, precum şi de numeroşi credincioşi, ierarhul a slujit Sfânta Liturghie în frumoasa biserică monumentală a parohiei, închinată Sfinţilor Trei Ierarhi şi a ţinut cuvânt de învăţătură. Răspunsurile liturgice au fost date de corul satului, dirijat de presbitera Elena Bostan.
În cadrul slujbei arhiereşti, IPS Părinte Pimen a oficiat o hirotonie întru preot şi una întru diacon.
Pentru că satul Slătioara şi-a mărit constant numărul de locuitori, vechea bisericuţă de lemn, construită în anul 1797, a devenit neîncăpătoare. La iniţiativa şi sub directa îndrumare a părintelui Vasile Bostan, a început ridicarea unei biserici de zid, la 11 septembrie 1980. Locaşul a fost aşezat sub ocrotirea Sfinţilor Trei Ierarhi şi a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Clopotniţa, ridicată după modelul Putnei, biserica veche, închinată Sfinţilor Voievozi, şi casa parohială completează cele mai importante clădiri ale aşezământului. Pictura interioară a fost realizată de pictorul Constantin Călinescu şi ucenica sa, Iulia Hăndrăgel. După moartea profesorului, lucrările au fost finalizate de Iulia Hăndrăgel şi presbitera Elena. Sfinţirea locaşului de cult, impresionant ca arhitectură şi ornamentaţie, a fost săvârşită la 11 septembrie 1988. Pentru contribuţia şi munca depusă în folosul Sfintei Biserici, pr. paroh Vasile Bostan a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie din Patriarhie: iconom stavrofor având Cruce Patriarhală.