„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
„Maica Domnului este cinstită prin naşterea de prunci“
Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi a adunat la hramul din acest an peste 1.000 de credincioşi, veniţi atât din capitala Moldovei, din Maramureş, cât şi din Bucovina, locul de obârşie al părintelui stareţ Nicodim Gheorghiţă. Bucuria duhovnicească a obştii monahale ieşene şi a credincioşilor prezenţi a fost cu atât mai intensă, cu cât la marea sărbătoare a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a săvârşit Sfânta Liturghie în sobor de preoţi şi diaconi.
Ieri, 8 septembrie 2016, în ziua marelui praznic al Naşterii Maicii Domnului, slujba sărbătorii hramului Mănăstirii Hadâmbu a început cu citirea Canoanelor şi a Acatistului Naşterii Maicii Domnului. A urmat apoi primirea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, în sunet de clopote şi de bucium, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei fiind aşteptat la poarta aşezării monahale de soborul slujitor, cât şi de un grup de credincioase din Maramureş, îmbrăcate în costumul tradiţional. Sfânta Liturghie arhierească a avut loc în altarul de vară al mănăstirii, iar din soborul slujitor au făcut parte, pe lângă părintele Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, şi arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi şi exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de mai mulţi stareţi şi preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi preoţi din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Credincioşii prezenţi s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din biserică în procesiune şi depusă într-un baldachin.
„Viaţa noastră, a creştinilor, este chemată să se hrănească din taina smereniei şi a ascultării Preasfintei Născătoare de Dumnezeu“
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre semnificaţiile duhovniceşti ale sărbătorii Naşterii Maicii Domnului: „Viaţa noastră, a creştinilor, este chemată să se hrănească din taina smereniei şi a ascultării Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Cum putem împlini acest lucru? În primul rând, trebuie să devenim sălaş al lui Dumnezeu, aşa cum Maica Domnului a primit în pântecele Ei pe Dumnezeul cel Adevărat - Iisus Hristos. În al doilea rând, aşa cum Maica Domnului L-a născut lumii pe Mântuitorul, aşa suntem chemaţi să facem şi noi - avându-l pe Hristos Domnul în sufletele, în cugetele şi în inimile noastre, trebuie să-L mărturisim prin viaţa, prin faptele şi prin vorbele noastre şi celor de aproape sau celor de departe. Dacă viaţa creştinilor se hrăneşte din taina Maicii Domnului, ea devine o viaţă de smerenie, pe de o parte, şi o viaţă de ascultare şi de împlinire a voii lui Dumnezeu, pe de altă parte“.
Slujba hramului Mănăstirii Hadâmbu din acest an a reprezentat un moment important şi pentru enoriaşii Parohiei „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana“ din localitatea Şanta, Protopopiatul 3 Iaşi: tânărul diacon Luca Vasile a fost hirotonit întru preot de IPS Părinte Teofan pe seama acestei comunităţi.
După otpustul Sfintei Liturghii, stareţul Nicodim Gheorghiţă a mulţumit lui Dumnezeu, cât şi tuturor celor prezenţi: „Îi mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra mănăstirii noastre şi asupra obştii mănăstirii, asupra binefăcătorilor şi ctitorilor. Credincioşii, care sunt prezenţi şi în această zi pentru a o cinsti pe Maica Domnului, reprezintă cununa Bisericii noastre“.
„Vrei să fii fericit în viaţă? Lasă pruncii să se nască!“
Cuvântul de final i-a aparţinut Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, care a vorbit despre o formă aparte de cinstire a Maicii Domnului - naşterea şi înfierea de prunci: „Maica Domnului este cinstită şi prin naşterea de prunci. Nu poate exista o tristeţe mai mare pentru Maica Domnului decât ca un prunc aflat în pântece să fie avortat. Nu putem fi cinstitori de Maica Domnului şi să nu avem prunci în familiile noastre. Pe soţii care nu au prunci, din cauză nu le-au dăruit Dumnezeu, sau din cauza vârstei înaintate, îi îndemn să facă tot posibilul şi să înfieze prunci, cu toate obstacolele legale pe care le vor întâmpina. Maica Domnului trebuie adusă în familiile creştine, fie prin naşterea de prunci, fie prin înfiere de prunci. Şi vă mai spun un lucru: foarte rar am întâlnit familii cu mulţi copii în care să fie tristeţe în casă sau pagubă materială. Are Dumnezeu nişte căi pe care mintea noastră nu le înţelege sau nu vrea să le înţeleagă, prin care ne spune: Vrei să fii fericit în viaţă? Lasă pruncii să se nască!“.
Conform tradiţiei, credincioşii prezenţi la hramul Mănăstirii Hadâmbu au luat parte la final la o agapă.