„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Maica stareţă Teofana Scântei a primit „Crucea Patriarhală”
Are aproape 85 de ani şi de la vârsta de 8 ani a îmbrăţişat viaţa monahală. Ieri, 10 ianuarie 2019, maica stareţă Teofana Scântei a primit „Crucea Patriarhală”, în contextul împlinirii a 50 de ani de când păstoreşte obştea mănăstirii botoşănene Vorona.
Sărbătoare la Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani: maica Teofana Scântei a împlinit ieri 50 de ani de la instalarea ca stareţă. Cu acest prilej, în biserica mare a mănăstirii botoşănene a fost oficiată dis-de-dimineaţă Sfânta Liturghie de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La eveniment au participat, alături de călugăriţele mănăstirii, stareţi din Eparhia Iaşilor, reprezentanţi ai autorităţilor locale, numeroşi credincioşi.
„Maica Teofana a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ocrotească obştea mănăstirii, să aibă sfinte slujbe în această biserică, să-i primească pe credincioşi, care doreau să afle puţină odihnă sufletească pentru câteva ceasuri în mănăstire. A trebuit maica Teofana să facă faţă şi vremurilor din anii â60, â70, â80, în timpuri nu tocmai uşoare, uneori foarte grele. În toate aceste condiţii, maica stareţă a trebuit să se facă tuturor toate, să jertfească totul pentru ca mănăstirea să nu fie închisă - după ce a fost redeschisă în anul 1968 - şi să continue, chiar în vremuri grele, întru aşteptarea unor vremuri mai bune, lucrarea acestei sfinte mănăstiri atât de importantă pentru Mitropolia noastră, pentru judeţul Botoşani, pentru comuna Vorona şi satele din jur”, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în cuvântul rostit cu acest prilej.
Pentru toate eforturile depuse în slujba Bisericii, maica Teofana a primit recunoaşterea Patriarhului României, care i-a acordat cea mai înaltă distincţie bisericească. „Crucea Patriarhală” i-a fost oferită de Părintele Mitropolit Teofan în cadrul unei ceremonii oficiate după Sfânta Liturghie.
„Următori îndemnului Sfântului Apostol Pavel, de a ne aduce aminte de lucrul credinţei voastre şi de osteneala iubirii şi de stăruinţa nădejdii noastre întru Domnul nostru Iisus Hristos şi de a preţui după cuviinţă strădaniile şi rezultatele activităţilor de excepţie, desfăşurate în diferite domenii ale vieţii bisericeşti şi civile, în sprijinul Bisericii, pe temeiul prerogativelor conferite nouă de Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi ca semn de preţuire şi binecuvântare din partea noastră, acordăm distincţia onorifică «Crucea Patriarhală» stavroforei Teofana Scântei, stareţa Sfintei Mănăstiri Vorona din localitatea Vorona, judeţul Botoşani, pentru activitatea sa îndelungată, rodnică şi folositoare Bisericii şi societăţii noastre”, s-a arătat în documentul ce a însoţit distincţia, semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi citit de părintele arhimandrit Ioan Harpa, exarhul mănăstirilor din judeţul Botoşani.
De asemenea, maica stareţă a primită flori şi diplome aniversare din partea Prefecturii Botoşani, a Consiliului Judeţean Botoşani şi a Primăriei Vorona, al cărei cetăţean de onoare este din anul 2014. Prefectul Dan Şlincu a fost unul dintre mirenii invitaţi la slujbă, reprezentantul Guvernului dăruindu-i maicii stareţe un buchet de flori şi o diplomă aniversară. „Să ştiţi că noi, toţi botoşănenii, suntem mândri că, prin contribuţia domniei voastre, aceste meleaguri ale Voronei simbolizează credinţa şi devotamentul faţă de aproapele. Vă suntem recunoscători şi vă apreciem pentru cei 50 de ani de stăreţie la Mănăstirea Voronei, dar şi pentru întreaga viaţă dedicată monahismului românesc”, a spus Dan Şlincu.
De la 8 ani în mănăstire
Originară din satul botoşănean Chişcăreni, Fevronia (numele primit la naştere) a ajuns la Mănăstirea Agafton la vârsta de 8 ani şi nu a mai dorit să plece. Părinţii i-au acceptat dorinţa şi au lăsat-o sub oblăduirea maicii Mitrodora Savel, monahie care s-a ocupat de educaţia ei. La 15 ani a plecat la Mănăstirea Râşca. A suferit de pe urma decretului comunist de lichidare a mănăstirilor, fiind alungată de la Râşca în â59 împreună cu mai multe maici. A lucrat la Filatura de in şi cânepă din Fălticeni timp de 9 ani. În 10 ianuarie 1969 maica Teofana a fost numită stareţă la Mănăstirea Vorona, redeschisă prin stăruinţa vrednicului de pomenire Patriarh Iustin Moisescu. În cei nouă ani de calvar, întregul ansamblu mănăstiresc de la Vorona fusese degradat şi abandonat, fiind transformat într-o anexă a CAP-ului. În chilii trăiau animalele, iar Biserica „Adormirea Maicii Domnului” devenise depozit pentru cereale. În 50 de ani, în timpul stăreţiei vrednicei maici, Mănăstirea Vorona a cunoscut o perioadă de înflorire prin restaurarea celor trei biserici, prin construirea a trei case monahale şi amenajarea unei noi gospodării anexe, dar şi prin sporirea vieţii duhovniceşti şi prin organizarea a numeroase acţiuni filantropice. Nu mai puţin semnificativ este momentul hramului Mănăstirii Vorona din 7-8 septembrie 2005, când a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Onufrie de la Vorona.