„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Mâine debutează la Iaşi proiectul naţional „Din suflet de creştin“
Vineri, 12 mai, începând cu ora 10:00, se va desfăşura la Palatul Copiilor din Iaşi cea de-a VIII-a ediţie a concursului naţional „Din suflet de creştin" ce face parte dintr-un proiect ce cuprinde şi un simpozion naţional cu titlul „2017, anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română", ce se va finaliza cu un volum de studii cotat ISSN.
Proiectul naţional „Din suflet de creştin" este înscris în Calendarul Naţional al Ministerului Educaţiei Naţionale, iar anul acesta a fost promovat şi în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei. De la prima ediţie, cea din 2010, proiectul se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Aplicantul proiectului este Şcoala „Ion Ghica", având ca parteneri Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Palatul Copiilor Iaşi, Portalul Doxologia, „Ziarul Lumina".
Informaţii complete despre scopul, tematica şi programul proiectului ne-a oferit doamna coordonator Geta Rita Marcu, profesor pentru învăţământul primar la Şcoala „Ion Ghica" din Iaşi: „Concursul de muzică religioasă se adresează elevilor din clasele I-VIII, şcoli de masă, şcoli speciale şi coruri de parohii. Simpozionul se adresează cadrelor didactice de orice specialitate. Pentru concurs s-au înscris elevi din judeţele Bacău, Botoşani, Suceava, Neamţ, Dâmboviţa, Braşov, Vaslui, Buzău, din mai multe localităţi din judeţul Iaşi şi din Bucureşti. Avem înscrişi un număr de peste 450 de copii în formaţii, coruri şi solişti. Concursul se va desfăşura pe 12 mai până seara, deoarece sunt în jur de 90 de apariţii pe scenă, iar în jurul orei 20:00 nădăjduim că se vor delibera şi premiile. Componenţa juriului pentru concursul naţional de muzică religioasă este următoarea: preşedinte - Radu Dumitru, redactor colaborator Radio TRINITAS (Departamentul Muzical), realizatorul emisiunii zilnice «Pagini de folclor românesc», pr. Hrestic Nechifor Constantin - licenţiat al Facultăţii «Dumitru Stăniloae» din Iaşi şi al Universităţii de Arte «George Enescu» din Iaşi, coordonatorul Programului de formare profesională a cântăreţilor bisericeşti din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, prof. Cristina Cozma, profesor de specialitate la Palatul Copiilor Iaşi. Copiii vor fi răsplătiţi cu frumoase trofee, diplome, premii. Alături de sponsorul principal - Primăria Iaşi - avem şi alţii: Şcoala «Ion Ghica», Imprimeria PIM, Editura Doxologia, Pizzeria Mamma Mia. Nu sunt mulţi, dar sunt oameni cu suflet mare, care ne-au ajutat mult. Sperăm ca prin activităţile din cadrul proiectului să sudăm de la an la an legătura dintre cei trei factori principali ai educaţiei: Şcoala, Familia, Biserica. Ştim că în Familie se pun bazele educaţiei, că Şcoala are misiunea de a o continua, iar Biserica de a o susţine, toate aceste instituţii încercând să realizeze o investiţie în ceea ce este mai important în fiinţa umană: sufletul. Această formă identitară a noastră, reprezentată de dimensiunea spiritual-creştină ortodoxă, este mărturisită cu entuziasm, dăruire şi pasiune, în egală măsură de elevi, cadre didactice şi părinţi. În acest mod, elevii îşi cultivă o pasiune frumoasă într-un spaţiu fundamental pentru fiinţa umană: spaţiul spiritual. Pentru toţi cei implicaţi, evenimentul acesta este o lucrare misionară de sensibilizare a sufletelor pentru a recepta şi transmite lumina Evangheliei iubirii Domnului nostru Iisus Hristos. Pe scena Palatului Copiilor din Iaşi vor răsuna în ziua de 12 mai cântece religioase rostite prin glasul copiilor, care sigur se vor contopi cu glasul îngerilor pentru a-L slăvi pe Dumnezeu nu pentru că Dumnezeu ar avea nevoie, ci pentru că noi avem nevoie să ne îmbogăţim de slavă".
Totodată, începând de astăzi, în contextul Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti, se va amenaja în holul Palatului Copiilor o expoziţie de icoane organizată de către Protopopiatul Hârlau (coordonatori - pr. protopop Nicolae Crăciun şi prof. Laura Crăciun de la Şcoala Gimnazială „Petru Rareş" - Hârlău), în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Ion Ghica" (coordonator prof. Bulău Ana Maria).