„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Mâine va fi resfinţită biserica din satul Gulia – Dolhasca
Pe drumul ce urcă unduit din localitatea Dolhasca spre Mănăstirea Probota - monument UNESCO din 1998, unde se odihnesc Oltea Doamna şi voievodul Petru Rareş, fiul marelui voievod Ştefan cel Mare - străjuieşte pe partea stângă, imediat ce intrăm în satul Gulia, biserica parohială cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
Locaşul de cult a fost zidit din piatră, în anul 1887, de către preotul Baltă cu cei doi fii ai săi, preoţi, pe vechea vatră a Schitului Mănăstirii Probota. Biserica a fost refăcută între anii 1951-1956, când a existat o încercare de sfinţire săvârşită de un ierarh, dar din motive politice, lesne de înţeles, această sfinţire nu s-a concretizat, ci biserica a fost doar miruită cu Sfântul Mir de către un preot delegat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
În acest sens, actualul preot paroh Lucian Tătaru, sprijinit îndeaproape de preotul Victor Tătaru, a întreprins toate demersurile necesare, înzestrând biserica cu pictură inedită în tehnică fresco, în vederea sfinţirii de către un ierarh, pentru prima dată în cei 100 de ani de existenţă a locaşului de cult. Astfel, în Anul Centenar al Unirii, pe data de 12 august 2018, va avea loc sfinţirea bisericii cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Gulia - Dolhasca. Manifestările prilejuite de acest eveniment vor începe în această seară, la ora 19:00, când se va săvârşi slujba Vecerniei de un sobor de preoţi. A doua zi dimineaţă, la ora 8:00 va fi sfinţită biserica şi Sfânta Masă de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, urmând ca la ora 9:30 să fie oficiată Sfânta Liturghie arhierească, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Îi invit cu mare drag pe toţi credincioşii şi doritorii să fie alături la marea sărbătoare a satului Gulia arondată localităţii Dolhasca. Şi un aspect inedit de menţionat: în ajunul marelui praznic împărătesc al Adormirii Maicii Domnului, la biserica din Gulia, se va oficia pentru prima dată Prohodul Adormirii Maicii Domnului”, ne-a spus preotul paroh Lucian Tătaru.