„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Mănăstirea Neamţ îşi aşteaptă pelerinii în ziua hramului
Cu prilejul sărbătoririi hramului - Înălţarea Domnului, Mănăstirea Neamţ devine loc de pelerinaj pentru credincioşi din întreaga ţară, dar şi din străinătate, care vin să participe la sfintele slujbe şi să se închine la moaştele sfinţilor ocrotitori. Urmând tradiţiei ultimilor ani, Sfânta Liturghie din ziua hramului va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de ierarhi, preoţi şi diaconi.
Mănăstirea Neamţ are ca hram sărbătoarea Înălţării Domnului. De peste şase secole, acest praznic împărătesc a devenit prilej de pelerinaj pentru credincioşi din toate zonele ţării, care vin la Mănăstirea Neamţ să participe la slujbe şi să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum şi la moaştele Sfântului Paisie Velicicovschi, ale Sfântului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfântului necunoscut.
„Pelerinii şi credincioşii care vin la acest hram - Înălţarea Domnului - nu vin numai pentru Mănăstirea Neamţ, ci, după ce poposesc şi se cazează la chiliile şi la casele monahale ale acestei mănăstiri, merg în pelerinaj la mănăstirile celelalte din zonă: Secu, Sihăstria, Agapia, Varatic. După pelerinajul la aceste locuri sfinte, credincioşii se reîntorc la Mănăstirea Neamţ, pentru a participa miercuri seară la slujba Privegherii şi joi la slujba Sfintei Liturghii dedicată hramului. S-a păstrat această frumoasă tradiţie, ca pelerinii să folosească acest timp din preajma sărbătorii Înălţării Domnului ca mijloc de înălţare sufletească. Credincioşii caută cu ardoare în aceste zile binecuvântarea sfintelor icoane şi binecuvântarea moaştelor Sfântului Paisie, ale Sfântului Simeon şi ale Sfântului necunoscut“, ne-a declarat părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ.
Programul liturgic prilejuit de hramul Mănăstirii Neamţ va debuta astăzi, de la ora 18:00, cu slujba Privegherii şi va continua mâine-dimineaţă, de la ora 08:30, cu slujba Aghesmei mici, Sfânta Liturghie şi pomenirea ctitorilor şi a eroilor neamului. Conform tradiţiei ultimilor ani, slujbele din ziua hramului vor fi oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de ierarhi, preoţi şi diaconi.