„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Mănăstirea Secu în zi de sărbătoare
Ieri, 29 august, Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ şi-a serbat hramul, Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ocazie cu care numeroşi credincioşi din toată ţara au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Alexie, Mitropolit de Balta şi Ananiev.
Numeroşi credincioşi din judeţele Moldovei şi nu numai au participat la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul la Mănăstirea Secu. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Alexie, Mitropolit de Balta şi Ananiev. Au slujit, de asemenea, numeroşi stareţi de la mănăstirile din Eparhia Iaşilor.
După citirea pericopei evanghelice a zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a rostit cuvântul de învăţătură în care a vorbit despre modurile în care îl putem percepe pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul: „Pe Sfântul Ioan Botezătorul îl putem privi ca pe un strălucit diamant, cu mai multe faţete, care de care mai strălucitoare, mai adânci, mai dătătoare de sens şi de lumină. El este mărturisitorul credinţei în Hristos Domnul. «Iată Mielul lui Dumnezeu!», rosteşte el. Cel care vine după mine este mai mare decât mine. Eu nu sunt vrednic să mă plec înaintea Lui să-I dezleg cureaua încălţămintelor. Eu vă botez cu apă, El vă va boteza pe voi cu Duh Sfânt şi cu foc. O altă latură a lucrării sale este legată de viaţa sa de ascet: locuia în pustie, trăia în post şi rugăciune, se hrănea cu miere sălbatică, era îmbrăcat cu piele de cămilă. Îl vedem, în al treilea rând, ca pe un mustrător al fărădelegii: desfrâul şi beţia lui Irod erau întotdeauna arătate cu degetul şi condamnate de Sfântul Ioan Botezătorul. Îl vedem, în acelaşi timp, ca pe propovăduitor al pocăinţei: «Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor!» era cuvântul mărturisitor cel mai folosit al Sfântului Ioan Botezătorul. «Faceţi roade vrednice de pocăinţă!», spunea el, de asemenea. Avea acelaşi gând, acelaşi cuvânt, precum cel rostit de Domnul Hristos care, pe lângă cuvintele Sfântului Ioan Botezătorul pe care le rostea, adăuga şi altele precum: Mergeţi şi învăţaţi-vă ce înseamnă: milă voiesc, iar nu jertfă; căci nu am venit pentru cei drepţi, ci pentru cei păcătoşi, să-i chem la pocăinţă”.
Pe parcursul zilei, credincioşii prezenţi la Mănăstirea Secu, din judeţul Neamţ, s-au putut închina la moaştele Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, ce au fost aşezate în baldachinul din incinta mănăstirii.